Vizes Eb - Elkeseredettek a magyar nyíltvízi úszók, de várják az egyéni számokat
2022. augusztus 18. 21:05

A csapatverseny törlése miatt elkeseredettek a római vizes Európa-bajnokság nyíltvízi küzdelmeire készülő magyar sportolók, ugyanakkor bizakodva várják a remélhetőleg megrendezésre kerülő egyéni számokat.

Gellért Gábor szövetségi kapitány csütörtökön, a csapat edzésén az új tervezett programmal kapcsolatban megjegyezte, miután az 5 és a 25 kilométeres küzdelmeket a szombati napra tették, ezért Sárkány Zalánnak döntenie kellett, ő pedig az embert próbáló hosszabb táv mellett tette le a voksát.

A szervezőknek egymást követő második napon kellett módosítaniuk a programon, mivel a verseny helyszínén, Ostia tengerpartján nagy a szél, a változtatásoknak pedig először a csapatverseny esett áldozatul.    

"El vagyunk keseredve, mert látva a versenyzők formáját bizony kőkeményen az aranyéremért úsztunk volna. Ez a helyzet rossz, de pozitívum, hogy jelen állás szerit legalább az egyéni küzdelmeket lebonyolítják" - nyilatkozta Gellért Gábor az MTI-nek.

A szakember elmondta: a tengerben körülbelül másfél méteres hullámok vannak, és ezzel ugyan még a versenyzők elboldogulnának, az őket biztosító hajókat viszont annyira dobálja, hogy rendkívül nehéz az irányításuk, ezáltal veszélyt jelentenek a sportolókra, akiknek a biztonsága mindennél fontosabb.

Gellért Gábor megjegyezte, a pályát pontosan még nem is tudták beúszni, ugyanis egyelőre képtelenség volt a bóják kihelyezése, ugyanakkor a tervek szerint egy négyzet alakú lesz és négy, egyaránt 400 méteres egyenesből áll majd egy kör. Hozzátette, elképesztően nehéz dolguk lesz az úszóknak, ugyanis a világbajnokságnak otthont adó Lupa-tóval ellentétben ezen a pályán két irányban sincsen tájékozódási pont.

"Ezáltal ez egy improvizatív verseny lesz, szerencsére nálunk vannak azért olyan rutinos versenyzők, mint például Olasz Anna és Rasovszky Kristóf, akiket biztosan nem lep majd meg ez a helyzet. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a körülmények miatt a mezőny szinte majd végig együtt úszik és csak az utolsó pár száz méter dönt majd" - fűzte hozzá a kapitány.

A Lupa-tavon rendezett világbajnokságon a helyszín elsősorban a medencés 1500-as nagymenőknek kedvezett, Gellért Gábor szerint azonban ezúttal őket várhatóan "széttörik" majd a hullámok.

"Persze azért az olaszok abból a szempontból előnyben vannak, hogy itt készülnek egész évben, ismerik a környezetet" - tette hozzá.

A legfrissebb forgatókönyv alapján szombaton az 5 és 25 kilométeres versenyeket, vasárnap pedig a 10 kilométeres küzdelmeket bonyolítják le.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
MTI Hírfelhasználó