Ceaușescuhoz hasonlítja Orbán Viktort egy kolozsvári magyar egyetemi tanár
2022. augusztus 18. 01:05

PHILIPPE BOUCHON / TF1 / AFP

Tibori-Szabó Zoltán szerint azonban a román diktátor néha racionálisabbnak tűnik a magyar miniszterelnöknél.

„»Nyugtalanító párhuzam« vonható Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között orosz-barátság, antiszemitizmus, demokrácia- és Nyugat-ellenesség tekintetében” – írja a vezető izraeli napilap, a Haaretz hasábjain kedden megjelent véleménycikkében Tibori-Szabó Zoltán kolozsvári újságíró, egyetemi tanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának keretében működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet igazgatója – írja a Főtér.

A foter.ro arról is beszámolt, hogy Tibori-Szabó szerint „ahogy Ceaușescu nacionalizmusával, függetlenségével és szuverenitásával bosszantotta a Szovjetuniót, Orbán Viktor is ugyanúgy, módszeresen fordul szembe és szabotálja szabadon választott szövetségeseit Brüsszelben és Washingtonban, az állítva, hogy ő az egyetlen védelmezője a nyugati civilizációnak a nem európai migránsokkal, a fajok keveredésével, a gender-ideológiával és a poszt-nyugati értékekkel szemben”.

Tibori-Szabó antiszemitizmus tekintetében is párhuzamot lát Orbán és Ceaușescu között: „a zsidógyűlölő Ceaușescu tagadta, hogy a románok részt vettek a romániai Holokausztban, és kigolyózta a zsidókat a Román Kommunista Párt vezetőségéből. De ő hideg pragmatizmusból és anyagi ellenszolgáltatás fejében ápolt kapcsolatot Izraellel, és mert hitt a zsidó világuralommal kapcsolatos antiszemita klisékben”.

Orbán antiszemita kampányokat rendez, meghamisítja Magyarország náci és kollaboracionista történelmét, aláássa és szabotálja országának minden Holokauszttal kapcsolatos oktatási intézményét és projektjét” Ugyanakkor úgy tesz, mintha ő lenne a magyar zsidók legnagyobb védelmezője és Izrael állam bajnoka a különböző nemzetközi helyzetekben” – idézi a foter.ro az egyetemi tanárt.

Hozzáteszi Tibori-Szabó, hogy „Ceaușescu és Orbán is rehabilitált fasiszta értelmiségieket és politikusokat, bizonyítottan háborús bűnösöket is”. A szerző szerint gazdasági téren Orbán Viktor megpróbálja Oroszországot és Kínát kijátszani az USA és Európa ellen és hangsúlyozza, hogy Magyarországnak sürgős pénzügyi megállapodásokra van szüksége velük. „És habár Ceaușescuhoz hasonlóan Orbán is azt állítja, hogy ellene van mindenféle gazdasági blokknak, a román diktátor néha racionálisabbnak tűnik a magyar miniszterelnöknél, hiszen Ceaușescu észszerű áron vásárolt kanadai atomreaktorokat, míg Orbán szándékosan túlfizeti az orosz atomtechnológiát.” – idézi a Főtér Tibori-Szabót.

A hírlap arról is beszámol, hogy az egyetemi tanár úgy véli, a Ceaușescu-Orbán párhuzam a nemzeti oktatás területén is áll: a nacionalizmust, a sovinizmust, az idegengyűlöletet, a „tiszta” ősök kultuszát nagy csinnadrattával tolják előtérbe és gondozzák. „A román diktátor megakadályozta, hogy népe hozzáférjen a nyugati kiadványokhoz, Orbán pedig kirúgott az országból egy nyugati egyetemet és helyette behozott egy kínait. Ceaușescu és Orbán, mindketten a foci megszállottjai, túlméretezett stadionokat építettek szülőfalujukban, figyelmen kívül hagyva a helyi szükségleteket és valóságot, és mindketten eltúlozták gyökereiknek fontosságát azzal, hogy helyi focicsapataiknak helyet biztosítottak a nemzeti első ligában.”

Orbán valószínűleg nem úgy végzi, mint Ceaușescu, a kivégzőosztag előtt. Eljön a pillanat, amikor választania kell majd egy magyarországi börtöncella és egy szép brazíliai, törökországi vagy oroszországi villa között” – olvasható a cikkben.

Erre a helyzetre szerinte a „radikális műtét” a megoldás, Magyarországot és miniszterelnökét el kell szigetelni és megbüntetni tetteiért...” „..az EU-nak el kell marasztalnia az Orbán-rezsimet az uniós tagság politikai feltételeinek sorozatos megsértése miatt, a nagy nyugati cégeknek pedig felül kell vizsgálniuk magyarországi beruházásaikat. Az elszámoltatás és a nyomásgyakorlás az egyetlen nyelv, amit a magyarországi szabad sajtót, a független igazságszolgáltatást a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerét tönkretevő Orbán megért, ha pedig ez nem történik meg, ez az antidemokratikus modell elterjed és destabilizálja előbb Magyarország szomszédait, majd az egész Európát” – idézi a Főtér Tibori-Szabót.

---------------------

Egy komment a sokból:

Egy gyűlölködő, hazug, gyökértelen zsidó...zsidóként helyette is szégyellem magam. Az sem véletlen, hogy a Haaretz hozta le....

 

mandiner.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó