Moszkva-barát forrás: Enerhodart lőtte az ukrán hadsereg
2022. augusztus 16. 18:50

Tüzérségi tűz alá vette az ukrán hadsereg a Zaporizzsja megyei Enerhodar város lakónegyedeit - közölte kedden a Moszkva-barát városvezetés sajtószolgálata.

Russian Forces Reported to Control Zaporizhzhia Nuclear Plant

voanews.com

A közlés szerint a támadás célja ellencsapás kiprovokálása lehetett a Dnyeper túlpartján fekvő Nikopolra és Marganecre, ahová amerikai, brit, lengyel és litván televíziós forgatócsoportok érkeztek. Enerhodarban működik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb ilyen létesítmény Európában.
   
Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője hétfő éjjel arra figyelmeztetett, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nagyszabású provokációkra készül a zaporizzsjai atomerőmű közelében. Mint mondta, ennek végrehajtására Nikopol városba egy ezerfős ukrán sugár-, vegy- és biológiai védelmi alegység érkezett.
   
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők olyan francia gyártmányú, EMP F2 típusú harckocsiaknát használnak, amelyet a telepítés után nem lehet hatástalanítani, ami sérti a genfi egyezmény vonatkozó, 1980-ban aláírt második jegyzőkönyvének rendelkezéseit. Közölte, hogy ilyenből az orosz katonák több mint félszázat találtak vasárnap a donyecki régióban lévő Artemivszk közelében elhagyott ukrán állásokban.
   
Konasenkov szerint ezt megelőzően Artemivszknál az ukrán 72. gépesített lövészdandár állásaira mért csapások következtében több mint ötven katona életét vesztette, és hat haditechnikai eszköz megsemmisült. A szóvivő szerint az orosz légierő nagy pontosságú fegyverekkel "megsemmisítette" az ukrán fegyveres erők 46. légi mozgékonysági dandárja 3. zászlóaljának több mint húsz katonáját, további harmincat pedig megsebesített Herszon megyében.
   
Tájékoztatása szerint az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok hét vezetési pontra, 182 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, egy légvédelmi felderítő és célzó radarállomásra, valamint egy lőszer- és egy üzemanyagraktárra mértek csapást. Az ütegelhárító művelet során két ukrán Grad-, három Gjacint-B és öt D-30-as szakasz semmisült meg, az orosz légvédelem pedig lelőtt két ukrán drónt és három rakétasorozatvető-lövedéket.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó