Kijött az olasz jobboldal programja – mintha Orbán írta volna
2022. augusztus 16. 00:10

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia /Hajrá Olaszország/ párt vezetője /k/ fogadja Matteo Salvinit, a Liga párt és Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek párt vezetőjét a római rezidenciáján 2021. október 20-án  (MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

 

Egykulcsos adó, békepártiság, családtámogatás, atomenergia, határvédelem, kevésbé bürokratikus Európa: a választási győzelemre törő olasz jobboldal másolni kezdte a magyar modellt.

Múlt pénteken rejtélyes módon „kiszivárgott” a szeptember 25-i előrehozott választáson egységben induló olasz jobboldal (Giorgia Meloni Olaszország Fivérei pártja, Matteo Salvini Északi Ligája, Silvio Berlusconi Forza Italiája) választási programja.

Mint azt a Neokohn megjegyezte, a dokumentum valószínűleg a befektetők megnyugtatását szolgálja, így a szivárogtatás mögött nagy eséllyel maguk a pártok állhatnak.

A 150 százalékos GDP-arányos adóssághegyen ücsörgő Olaszországban időről időre felbukkannak a görög Szirizához hasonló költségvetési populisták, akik lazábban kezelnék az adósság visszafizetését, de kilépnének az eurózónából – tőlük szoktak a befektetők sikítófrászt kapni,

melynek következtében elszáll az olasz államkötvények kamata, és a kamatszolgálat rövid úton összeroppantja a költségvetést.

A Rai, az olasz közszolgálati műsorszóró felé kiszivárgott dokumentumnak rögtön az első bekezdésében ott is van a befektetői csemege: a három párt közös nyilatkozatban nyugtatja meg a piacokat, hogy gazdasági populizmusról szó sincs, Olaszország az EU és az eurózóna elkötelezett tagja, és nem az adósságcsomó gordiuszi átvágására, hanem tartós és stabil növekedésre építené gazdaságpolitikáját.

A programban azonban magyar szemszögből is számos izgalmas elem található – a legfontosabb szakpolitikákat ugyanis mintha egy az egyben a Fidesztől vették volna át.

Visszatér a nemzeti érdek

Az első, külpolitikai blokk („Több Olaszországot Európába, több Európát a világba!”) rögzíti: nem európai föderalista, hanem „a haza védelmére és a nemzeti érdekre koncentráló” külpolitika lesz a jobboldali kormány alatt Olaszország iránya, és az Európában eddig jó pénzért hallgató ország diplomáciai szerepének megerősítésére készülnek.

Rögzítik: támogatják az Oroszország által lerohant Ukrajnát, ugyanakkor „minden, a konfliktus megoldására vonatkozó diplomáciai kezdeményezést” támogatnak, békepárti politikát visznek.

A jobbközép koalíció részeként az euróból való kilépéssel korábban kacérkodó Liga is feladja ezt a gondolatát, és teljes elkötelezettséget nyilvánít az európai integráció folyamata mellett,

„egy politikusabb és kevésbé bürokratikus Európa perspektívájával”. Bár ez nem külpolitikai kérdés, még az első – ezek alapján tényleg a befektetők megnyugtatására szolgáló – blokkban világossá teszik, „stabil és tartós növekedésre, illetve teljes foglalkoztatottságra célzó gazdaságpolitikát” folytatnak majd, azaz nem szélsőbalos csodafegyverekkel tervezik megoldani az ország gazdasági problémáit.

Az Európa-politikát illetően programba foglalták, hogy Olaszország vezető szerepével rendkívüli európai tervet kezdeményeznek az afrikai kontinens fejlesztésére, hogy a segítség menjen oda, ne a migránsok ide, emellett hitet tettek „Európa történeti, klasszikus, zsidó-keresztény kulturális identitásának védelme” mellett. A pénzért hallgatás idejének is vége szakad: az olasz jobboldal újratárgyalná az Európai Bizottsággal a helyreállítási tervet a megváltozott körülményekre, szükségletekre, prioritásokra – értsd: megemelkedett energia- és nyersanyagárak – való tekintettel.

Egykulcsos adó, családi adókedvezmény

Örökzöld téma Olaszországban a legendásan hatékonytalan államszervezet megreformálása – ebben a tekintetben Berlusconiék vesszőparipája, a közigazgatási reform mellett Giorgia Meloni szerelemprojektje, a közvetlen köztársaságielnök-választás is bekerült a programba.

De izgalmas az adóztatási terv is: a Matteo Salvini által tavaly lapunknak elmondottak szerint jelentős elmozdulás történik majd az egykulcsos adó irányába, ezáltal enyhül a családokra, vállalkozásokra, egyéni vállalkozókra nehezedő adóteher. A százezer eurónál nem nagyobb bevétellel rendelkező ÁFA-alanyokra fokozatosan, a tavalyihoz képesti bevételi többletre bevezetik az egykulcsos adót, és célul tűzik ki, hogy a családok és vállalkozások is egykulcsosan adózhassanak majd.

Emellett számos elemet átvesznek majd a magyar családtámogatási rendszerből is,

első helyen például a családi adókedvezményt.

Könnyítik az első házuk megvásárlása előtt álló fiatal párok hitelhez jutását, és komplex születéstámogatási tervben bővítenék a bölcsődei rendszert.

Újra Salvinié a bevándorláspolitika

Visszatér az olasz kormányzati politika homlokterébe a határvédelem és a bűnüldözés is: megerősítik a Biztonságos Utcák Hadműveletet, melynek keretében az olasz utcákon már most is jelentős a hadsereg (!) jelenléte, határellenőrzéssel és kikötési tilalommal küzdenek az illegális bevándorlás ellen,

uniós fenntartású hotspotok létrehozását sürgetik Európán kívül a menekültkérelmek elbírálásának céljából, valamint harcot hirdetnek az antiszemitizmus és a politikai iszlám minden formája ellen.

Minden bizonnyal csírájában fojtják meg a feltétel nélküli alapjövedelem sajátos olasz formáját, az állampolgári jövedelmet (reddito di cittadinanza), ugyanis lecserélik azt „hatékonyabb szociális biztonsági intézkedésekre és aktív képzési, a munka világába való bevezetést célzó programokra”, azaz segély helyett munkát adnának inkább.

Ha pedig mindez nem lenne elég, az energetikai programjuk is igencsak kompatibilis a magyarral: fejlesztenék a hazai földgázkitermelést, támogatják az európai szintű ársapkák politikáját, melynek keretében az EU-s országok lobbierejüket kihasználva maximálhatnák az energiahordozók beszerzési árát, és meghirdették a „vétók és prekoncepciók nélküli energiatermelés” programját is, benne egy nagy visszatérővel: a „tiszta és biztonságos atomenergiára való támaszkodás” meghirdetésével Olaszország csatlakozik majd a francia-visegrádi atomenergia-tengelyhez.

mandiner.hu - kontra.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
MTI Hírfelhasználó