Kissingert nyugtalanítja az USA „irracionális és logikátlan viselkedése”
2022. augusztus 15. 22:50

Henry Kissingert nyugtalanítja az USA „őrült és irracionális viselkedése”, amely a háború szélére sodorta Oroszországgal és Kínával. A volt amerikai külügyminiszter a  Wall Street Journalnak adott interjút, amely során kifejezte aggályait, és állhatatosságot tanácsolt az Egyesült Államoknak – írta a Zero Hedge.

A Nobel-békedíjas diplomata többek között arról beszélt a Wall Street Journalnak adott interjúban, hogy az Egyesült Államok mára a háború szélére sodródott Oroszországgal és Kínával szemben, és ez az egész világ számára aggasztó.

„A háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával, olyan kérdésekben, amelyeket részben mi hoztunk létre” – hívta fel a figyelmet a külpolitikai szakértő.

Hozzátette: Amerikának semmiféle elképzelése nincs arról, hogy ezek a feszültségek hogyan fognak fognak végződni, vagy hová kellene vezetniük.

Tajvan kérdésében Kissinger megfogalmazta, hogy az Egyesült Államok és Kína a válság felé tart, és Washington részéről állhatatosságot tanácsol. A diplomata szerint az Egyesült Államok annyit tehet, hogy a nem gyorsítja a feszültségeket, és választási lehetőségeket teremt a felek számára.

Kissinger elmondta, mindkét fél által folytatott politika eredményezte és tette lehetővé Tajvan autonóm demokratikus entitássá való fejlődését, amely 50 éven át megőrizte a békét Kína és az Egyesült Államok között.

Nagyon óvatosnak kell lenni az olyan intézkedésekkel, amelyek megváltoztathatják az alapstruktúrát a két nagyhatalom között – emelte ki a német születésű diplomata.

Kissinger egyébként az év elején vitát váltott ki, amikor arra utalt, hogy az Egyesült Államok és a NATO óvatlan politikája okozhatta az ukrajnai háborút. Akkor elmondta, hogy nem lát más választást, mint hogy komolyan vegye a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kinyilvánított aggályokat. Úgy vélekedett, hogy hiba volt a NATO részéről, hogy Ukrajnának jelezte, csatlakozhat a katonai szövetséghez. A stabilitást szerinte jobban szolgálná, ha puffer országként működne Oroszország és a Nyugat között.

hirado.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó