Módosított vakcinákat kap majd az EU
2022. augusztus 15. 22:40

Megállapodott a Moderna az Európai Unióval abban, hogy a jövőben az omikron vírusvariánst is tartalmazó vakcinákat fog szállítani. Az új termékek hatósági értékelése jelenleg is folyik.

Jelentős, a koronavírus elleni vakcinák beszerzését érintő változásról tudósított hétfőn az Európai Unió (EU) és a Moderna gyógyszerészeti vállalat. Mint a cég közölte, az omikront tartalmazó, úgynevezett bivalens oltásokról kötöttek megállapodást, amelynek révén erősebb, szélesebb körű és tartósabb védettség kialakítását várják a szakemberek.

Stéphane Bancel, a vállalat vezérigazgatója a hír kapcsán úgy nyilatkozott, számos, kétkomponensű védőoltást is fejlesztenek a globális járványhelyzet kezelésére. Az úgynevezett mRNA-1273.214 bivalens emlékeztető vakcinajelölt a vuhani törzs mellett a BA.1 omikron-alvariánst tartalmazza, és pozitív eredményeket mutatott az aggodalmat okozó egyéb mutánsok ellenében is. A második kétkomponensű oltásjelöltjük az mRNA-1273.222 pedig az eredetihez képest az omikron BA.4/5 törzsei ellen is hatékony. Mindkét anyag huszonöt mikrogrammot tartalmaz a jelenleg engedélyezett és elérhető emlékeztetőoltásból és ugyanennyit az omikronspecifikus alvariánsból.

Stéphane Bancel hangsúlyozta, a megállapodásban részt vevő európai uniós tagállamoknak lehetőségük lesz az omikron vírusvariánst tartalmazó emlékeztetőoltás-jelölt alkalmazására, és védelmet biztosítani állampolgáraiknak a téli szezon előtt. Hozzátette, a korábban megkötött EU-s szerződések továbbra is érvényben maradnak, azaz az új termékek a megállapított kontingensek részeként érkeznek majd.

Fontos részlet, hogy a Moderna friss termékét jelenleg is több állam hatósága vizsgálja.

MH
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó