Izraelben Nemzeti Tábor néven új pártszövetség alakult
2022. augusztus 14. 13:55

Nemzeti Tábor néven új pártszövetségbe tömörül Izraelben Beni Ganz Kék-Fehér és Gideon Szaár Új Remény pártja, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök és csapata - jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Izraelben november 1-jén előrehozott választásokat tartanak - három éven belül immár ötödször -, miután júniusban a kormánykoalíció elvesztette többségét a kneszetben, mert a Jobbra párt több politikusa bejelentette, hogy nem támogatja tovább a nyolcpárti, jobb- és baloldali, centrista, valamint egy arab pártból álló nagykoalíciót.

Ejzenkot két emberét viheti magával a választási listára: a 16. és 18. helyet kapják meg. Az eddigi közvélemény-kutatási eredmények alapján az új pártszövetség 10-12 képviselői helyre esélyes a törvényhozásban, de többre számítanak a népszerű tábornok csatlakozása eredményeképpen.

Az új párt megalakulásával Ganz lemondott pártja eddigi nevéről, a Kék-Fehérről, Szaár pedig az Új Remény nevet adta fel az új, közös Nemzeti Táborért.

"A pártszövetség lesz az alapja egy új, széles bázisú és stabil kormánynak, amely véget vet majd a folyamatos politikai válságnak, megszünteti az izraeli társadalom megosztottságát, és érvényt szerez Izrael nemzeti érdekeinek a nemzet- és a közbiztonság, a gazdaság és az oktatás területén" - olvasható az alapító okiratukban.

Ejzenkot neve leszerelése óta többször felmerült politikusjelöltként. Ganz és Szaár mellett Jaír Lapid miniszterelnök is invitálta már őt centrista pártjába (Van Jövő - Jes Atid), a választási lista második helyét felkínálva neki, valamint a Munkapárt vezetői is megkörnyékezték, mind annak érdekében, hogy emeljék pártjuk szakértelmét a biztonsági kérdésekben.

Az új pártszövetséghez csatlakozott Matan Kahana is, aki Naftali Bennett volt pártjának, a Jobbra (Jamina) pártnak volt az egyik kulcsfigurája, s a kormányban a vallásügyi miniszter posztját töltötte be. Ő a kilencedik helyet kapta meg a választási listán, amellyel jó esélye van a bejutásra.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
MTI Hírfelhasználó