Olasz választások - Már több mint nyolcvan politikai formáció jelentkezett
2022. augusztus 14. 13:40

A Cselekvő Költők Társasága, a Michelangelo ihlette Reneszánsz párt, valamint a helyes táplálkozást szorgalmazó mozgalom is regisztrált a szeptember 25-i olasz parlamenti választásokra; vasárnap délelőttig több mint nyolcvan politikai formáció jelentkezett.

A választásokra készülő pártoknak és más politikai formációknak valamivel több mint két nap állt rendelkezésükre hivatalos logóik benyújtására. A határidő vasárnap kora délután jár le.

Az olasz választások történetében most először fordul elő, hogy a jelentkezési procedúra a nyári csúcsszezon kellős közepén zajlik, miközben az urnákhoz várt csaknem ötvenmillió olasz a szabadságát tölti.

Az elsők között az egykori kereszténydemokrata, 75 éves Clemente Mastella regisztráltatta centrista pártját. "Korán reggel már ott voltam a belügyminisztérium választási irodájában, hogy a jelképem is az első helyek egyikén szerepeljen a választási cédulán" - mondta Mastella.

Az olasz választási cédulák nagyobb törölköző nagyságú méretükről ismertek; több tucatnyi pártjelképnek kell elférni rajtuk. A mostanáig jelentkezett több mint nyolcvan erőből azonban nem mindegyik kerül rá a cédulára, mivel a következő napokban a pártoknak programjaikat és jelöltjeiket is be kell mutatniuk; a folyamat szabályosságát a belügyminisztérium ellenőrzi. Csak a választási logók méretére, tartalmára több mint háromszáz oldalas szabályzat vonatkozik, amely többek között kizárja az egyházi vagy vallási jelképek használatát.

A választási cédulára biztosan felkerülő hagyományos pártok az utolsók között regisztráltatták magukat. A baloldali Demokrata Párt (PD) logójára egy olajfaág is felkerült, amely a Romano Prodi vezette, 1996-tól többször kormányra került Olajfa szövetséget idézi. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelképén meglepetésre nem szerepel a párt vezetője, Giuseppe Conte korábbi kétszeres miniszterelnök.

A pártok a tengerpartokon és hegyekben pihenő olaszok között kezdték el választási kampányukat: a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) a párt logójával díszített papucsokat, kulacsokat, mobiltelefon-tartókat dobott piacra, valamint keresztrejtvényt is készített, melyben az olasz hazafiak nevét kell megtalálni.

A PD aktivistái a városokban maradt magányos idősek segítését hirdették meg, valamint ingyenes nyelvleckéket is adnak a bevándorlócsaládok gyerekeinek.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó