Az önkéntes katonai szolgálatra augusztus 15-ig lehet jelentkezni
2022. augusztus 14. 10:40

Továbbra is nagy az érdeklődés az Önkéntes Katonai Szolgálat iránt, ami a felsőoktatási többletpontok, az elsajátítható speciális ismeretek, valamint a képzés ideje alatt kapott fizetés mellett a katonai pálya izgalmaiba is betekintést enged a jelentkezők számára – tudatta a Honvedelem.hu portál, amely interjút közölt Mészáros Károly őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, Toborzó és érdekvédelmi osztályának megbízott vezetőjével.

Mészáros Károly beszámolt róla, hogy tavaly júniusban kezdődött a toborzás az önkéntes katonai szolgálat képzésére, az érdeklődés pedig továbbra is töretlen, a jelentkezők száma már meghaladta a négyszáz főt és a tervek szerint tizenhárom-tizennégy megyében el is fog indulni a kiképzés a bevonulást követően.

„Nincs létszámstop, így augusztus 15-ig várjuk még azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt. A képzés legnagyobb különlegessége az, hogy a felsőoktatásba jelentkezők pluszpontokat nyerhetnek. A szolgálati idejük letöltésétől függően 16, 32 vagy akár 64 pontot is gyűjthetnek azok, akik a jövőben a felsőoktatásba készülnek” – mondta az őrnagy, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a többletpontok megszerzése a kiképzéshez kötődik.

A kiképzés első két hónapja alatt alapkiképzést kapnak a jelentkezők, ezt követően szakkiképzéssel folytatódik a szolgálat. Ez jelenti a féléves programot. A hat hónap leteltével, amennyiben a második négy hónapot az illető szakkiképzés keretében műveleti alakulatnál végzi, akkor 32 pluszpontra jogosult. Ha úgy dönt a résztvevő, hogy inkább a lövész kiképzést választja, és azt egy tartalékos ezrednél, a területvédelmi zászlóaljaknál akarja elvégezni, akkor 16 ponttal gazdagodik. Ez a féléves program meghosszabbítható még fél évvel, ebben az esetben 64 pontot vihet a program résztvevője a felsőoktatási jelentkezés rendszerébe.

„Az első év minden tapasztalatát és sikerét felhasználva hirdettük meg a szeptember 5-én, induló második modult. Mindig törekeszünk arra, hogy a jelentkezők igényeink megfelelően alakítsuk ki a kiképzési programot, természetesen úgy, hogy a Magyar Honvédség katonai értékeit és ismereteit is átadjuk, ez mindenképpen népszerűvé teszi a képzést a jelentkezők körében. Az első évben azt tapasztaltuk, hogy a jelentkezők számára fontos a rugalmasság, így a képzés bármikor szabadon abbahagyható. Ha a résztvevő menet közben felvételt nyert más tanfolyamra, iskolába vagy éppen munkát talált, és ezek mellett nem tudja folytatni a szolgálatot, illetve a programban való részvételt, akkor a nálunk folyó képzését bármikor megszakíthatja. Mindenki maga választja meg, hogy meddig tudja és bírja végezni a képzésünket. Az első év tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a jelentkezők nagy többsége végigvitte a programunkat. Ez a már felsorolt többletpontokon és elsajátítható ismereteken túl annak is köszönhető, hogy a résztvevők olyan bajtársias légkörben szolgálnak, amely örök életre szóló élményt ad nekik, és természetesen a szolgálatukért még fizetést is kapnak” – ismertette Mészáros Károly, hozzátéve, hogy szabad kapacitások még főként Csongrád-Csanád megyében, Fejér megyében és Komárom-Esztergom megyében vannak.

MH
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Aradi vértanúk - Félárbócon a nemzeti lobogó
  Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
 • Varsó–Budapest–Róma-tengely
  Az európai kultúránk, s annak keresztény gyökereinek megvédését, illetve a kontinensünk biztonságát előtérbe helyező Varsó–Budapest–Róma-tengely akár alaposan felboríthatja a választások kimenetelét, ezáltal jelentősen megnövelve a patrióta jobboldal mozgásterét, miközben a Bizottság hatalma marginalizálódhatna – írja Sümeghi Lóránt.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó