Szélsőséges iszlamista támadás érhette Salman Rushdie-t
2022. augusztus 14. 09:55

Szélsőséges iszlamista támadás érhette Salman Rushdie-t

Rendőrök őrizetbe veszik az indiai származású brit–amerikai író, Salman Rushdie merénylőjét, Hadi Matar 24 éves, New Jersey-i férfit 2022. augusztus 12-én (Fotó: MTI/AP/Charles Fox/Charles Fox)

 

A síita iszlám szélsőségeseivel és az iráni Forradalmi Gárdával szimpatizál a Salman Rushdie ellen elkövetett merénylet gyanúsítottja – számolt be róla az NBC New York amerikai hírcsatorna szombaton bűnüldözési forrásokra hivatkozva. A Forradalmi Gárda az iráni haderő fegyveres alakulata, amelynek legfőbb feladata – az iráni alkotmány szerint – az iszlám forradalom vívmányainak megőrzése.

A rendőrség Hadi Matar, egy New Jersey államban élő, 24 éves férfi személyében azonosította a támadót. Matar maga is jegyet vásárolt a New York-i Chautauqua Intézet Salman Rushdie-val folytatott pódiumbeszélgetésére, hogy lecsaphasson áldozatára. 

Az indiai születésű brit–amerikai írót a fején és a hasán mintegy 10-15 késszúrás érte az esemény közben. A 75 éves férfi túl van a műtéten, de továbbra is lélegeztetőgépen tartják. – Az írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, az egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte Andrew Wylie, Rushdie ügynöke.

A New York-i pódiumbeszélgetés témája éppen az Egyesült Államok szerepe volt az üldöztetés elől menekülő írók támogatásában. Salman Rushdie maga is évekig bujkált, miután fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki. 

1989-ben Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah ugyanis iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki rá az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt.

Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a vérdíjat – írta meg az MTI.  

Az Irán által támogatott Hezbollah mindeközben elhatárolódott a támadástól. A libanoni síita fegyveres csoport egyik tisztségviselője szombaton a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy nincs információjuk a Salman Rushdie elleni késeléses támadásról, így nem is kommentálják az esetet.

MNO
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
MTI Hírfelhasználó