A német hadsereg felfüggeszti küldetését Maliban
2022. augusztus 12. 14:14

Felfüggesztik a német hadsereg (Bundeswehr) küldetését Maliban, mert az afrikai országot uraló junta nem biztosítja az együttműködés feltételeit - közölték pénteken Berlinben.

Berlin és Bamako hónapok óta feszült viszonyában a német egységek rotációját - a katonák turnusonkénti cseréjét - szolgáló repülőjáratok ellehetetlenítése okozott törést.
   
A német védelmi minisztérium közleménye szerint Mali kormánya többször megtagadta a légtérhasználati jogot a békefenntartó küldetést teljesítő ENSZ-erőktől (Minusma), így nem lehet a tervezett ütemben leváltani a misszióban szolgáló német katonákat.
   
Mint írták, ez az akadály "következményekkel jár az elkötelezettségünkre nézve, mivel katonáink biztonsága a legfontosabb", ezért további intézkedésig felfüggesztik a német részvételt.
   
Idézték a tárca vezetőjét, Christine Lambrechtet, aki élesen bírálta a repülési jogok biztosítására tett ígéretének betartását elmulasztó kollégáját, Sadio Camarát. Mali védelmi miniszterének "tettei mást mutatnak, mint a szavai" - fogalmazott a német védelmi miniszter.
   
A Bundeswehr kezdettől, 2013-tól részt vesz a nyugat-afrikai ország stabilitásának erősítésére és a térségben tevékenykedő dzsihadista szervezetek befolyásának letörésére indított ENSZ-küldetésben. A szövetségi parlament (Bundestag) alig néhány hónapja, az idén májusban hosszabbította meg a felhatalmazást a részvételre, újabb egy évvel, 2023. május 31-ig, és további 300 fővel 1400-ra emelte a művelet létszámkeretét.
   
Így a Minusma az egyszerre 18 külföldi küldetést teljesítő Bundeswehr legnagyobb szabású bevetése az ország határain kívül. Azonban Berlin és Bamako viszonya egyre feszültebb, amióta Maliban 2020-ban magához ragadta a hatalmat egy csoport katonatiszt, akik mind szorosabb együttműködést alakítanak ki Oroszországgal, valamint a Wagner orosz biztonsági céggel.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
MTI Hírfelhasználó