Kurultaj: Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye Bugacon
2022. augusztus 9. 09:42

A Magyar Természettudományi Múzeum antropológus-humánbiológus kutatójának, Bíró András Zsoltnak a kezdeményezésére szervezték meg az első modern kori Kurultajt, amely az elmúlt tizenöt évben a lovasnomád múlttal rendelkező nemzetek összetartozásának és rokonságának legnagyobb közös ünnepévé nőtte ki magát. Az idei rendezvénynek augusztus 12. és 14. között Bugac ad otthont.

Kurultaj: Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye Bugacon

Attila sátra előtt a korábbi Kurultaj résztvevői – kurultaj.hu

Hagyományőrző látványosságokkal, lovas vetélkedőkkel, ismeretterjesztő előadásokkal és kiállítással, valamint koncertekkel várja idén a Kurultaj, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye az érdeklődőket augusztus 12. és 14. között Bugacon. A háromnapos fesztiválon a Kárpát-medencei magyarság szervezetei mellett 27 nemzet miniszteri szintű delegációja is részt vesz.

Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen minden hun, türk eredettel vagy eredettudattal rendelkező rokon nép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovas nomád kultúrának és a nagy ősöknek, Attila és Árpád vezérnek, Karcig batirnak vagy Amir Timurnak.

 

Lovasíjász-világkupa

A háromnapos programsorozat része a világ legjobb lovasíjászainak versenye, a nomád és lándzsás lovasharc, de lesz solymászat és agarászat, felelevenednek az ősi erőpróbák, és megrendezik a bothúzó és az övbirkózó nemzeti bajnokságot is. A lovasíjászok számára a Magyar Turán Szövetség először rendez világkupát a Kurultajon. Ezen a legjobb magyarokon kívül török, kirgiz és kazak sportolók is indulnak.

 

Nomád vonulás

A Kurultaj egyik fő látványossága a grandiózus nomád vonulás: csaknem ezer harcos mellett nők és gyerekek, valamint haszonállatok vonulnak fel a lovas nomád hagyományok szerint, korhű öltözékben és felszerelésben. A rendezvényre felépül egy hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád szállás, amely hűen érzékelteti a honfoglalás korát.

Csángó Menyekező Bugacon 2018-ban

Csángó Menyekező Bugacon 2018-ban 0150 kurultaj.hu

A hadi programok, kulturális- és sportesemények mellett a nagy előadósátorban tudományos-ismeretterjesztő előadásokat tartanak elismert történészek, antropológusok, genetikusok, régészek és etnográfusok. A téma természetesen a magyar őstörténet és a lovas nomád civilizáció. A világ legnagyobb szétszedhető jurtájában (Atilla sátra) pedig a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével létrehozott hun tárlatot nézhetik meg az érdeklődők, amelynek legfőbb éke egy életnagyságú makettlovon ülő, régészeti leletek alapján rekonstruált, felfegyverzett hun harcos.

A programsorozat szervezője a Magyar-Turán Alapítvány. A fővédnök idén is Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A díszmegnyitón Kövér László házelnök mond köszöntőt. Részletek – hat nyelven – a kurultaj.hu oldalon. 

magyarhirlap.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Aradi vértanúk - Félárbócon a nemzeti lobogó
  Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
MTI Hírfelhasználó