Rekordmennyiségű áramot lopnak a britek
2022. augusztus 8. 23:50

Korábban soha nem látott mértékű, 3600 bejelentést kapott a brit rendőrség tisztességtelen áramfelhasználásról a 2022 márciusát megelőző egy évben. 13 százalékkal nőtt meg az áramlopások száma, és az esetek töredékében született csak bírósági ítélet. Az Egyesült Királyságban az átlagos éves gáz- és villamosenergia-számla 1400 fontról (650 ezer forintról) 2000 fontra (930 ezer forintra) emelkedett az elmúlt egy év alatt. Idén októberben újabb tetemes emelkedés várható: az energiaszámlák ősszel elérhetik akár már a 3358 fontot (1,56 millió forintot).

Mindez azok után történt, hogy a múlt év őszén elindítottak egy tiltakozásra felszólító weboldalt, ahol arra buzdították az embereket, hogy ne fizessék ki villanyszámláikat – írja a Zero Hedge.

Az Egyesült Királyságban az átlagos éves gáz- és villamosenergia-számla 1400 fontról (650 ezer forint) 2000 fontra (900 ezer forint) emelkedett az elmúlt egy év alatt, miután a kormány megszüntette az árplafont, ami kordában tartotta a szolgáltatók árképzését.

Sőt, idén októberben újabb tetemes emelkedés várható. Korábban azt jósolták, hogy az átlagos energiaszámlák ősszel elérhetik a 2800 fontot (1,3 millió forint), a legfrissebb előrejelzések már 3358 fonttal számolnak (1,56 millió forint).

A múlt hónapban Rishi Sunak kormányfőjelölt azt ígérte, ha ő lesz a miniszterelnök, jövőre eltörli a háztartások üzemanyagszámláinak áfáját. Ez azonban mindössze havi 160 font megtakarítást jelentene a családoknak. Ellenfele, Liz Trust nem nevesített konkrét intézkedéseket.

Az áramlopás nemcsak illegális, hanem veszélyes is, hívták fel a szakemberek a lakosság figyelmét. Az áramlopás általában a betáplálás megzavarásával vagy a mérőóra megkerülésével történik, és ez rendkívül veszélyes. A lopások csaknem egyharmada január és március között történt, kétszer annyi, mint az előző évben. A brit törvények öt év börtönbüntetéssel is sújthatják a tolvajokat, de tavaly az esetek 57 százalékában nem sikerült megnevezni a gyanúsítottat, és csak az esetek hét százalékában emeltek vádat.

A brit kormány 37 milliárd fontot biztosít a háztartásoknak a megélhetési költségek fedezésére, és kiemelt célja, hogy visszaszorítsa a törvénytelen áramvételezést.

hirado.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
MTI Hírfelhasználó