Jakab Péter új pártja szétszakítja a Jobbikot
2022. augusztus 8. 22:30

Jakab Péter új pártja szétszakítja a Jobbikot

Molnár Enikő volt kabinetfőnök és Jakab Péter, a párt leváltott elnöke a Jobbik tisztújító kongresszusán (Fotó: Mirkó István)

Augusztus 20-án bonthat zászlót Jakab Péter új pártja, a Jobbikból pedig azért lépett ki tíz alapszervezet, hogy a bukott elnök új mozgalmához csatlakozzanak – állítja Szotyori-Lázár Zoltán. A szolnoki jobbikos szerint a „Jakab–Molnár-tandem” szeretne minél nagyobb darabot kiszakítva távozni a Jobbikból, „ha már a frakciópénzt nem sikerült megszerezni”.

Jakab Péter távozása, illetve leváltása miatt tíz jobbikos alapszervet oszlatta fel magát. Bőcs, Abaújszántó, Tarcal, Tiszaújváros, Borsodszirák, Vaja, Csaholc, Létavértes, Vámospércs és Gesztely ráadásul Jakab új közösségi oldalán, A nép pártján tette közzé kilépési szándékát. Közleményük szerint a Jobbik elnökségének és frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak, akiknek sokkal fontosabb a pénz, a hatalom, mint a haza sorsa.

Állításuk szerint a pártvezetés becsapta a tagságot és a választókat. „Nem asszisztálunk tovább ahhoz a vezetéshez, amely összekacsint a Fidesszel, és a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálták feláldozni, kivégezni az Orbán-rezsim érdekében” – olvasható a közleményben, melynek végén leszögezték, maradnak Jakab Péterrel a nép pártján.

A létavértesi szervezet közzé is tette kilépési nyilatkozatát, melyben azt írták, pont Jakab Péter személye miatt léptek be a pártba, és nem hiszik, hogy a volt pártelnök vagy éppen országgyűlési képviselőjelöltjük, Salamon Gergő egyedül lennének a felelősök a választáson elért csúfos eredményért. Közölték, Jakab Péter és Salamon Gergő nélkül nem maradnak a Jobbikban, így a tízfős alapszervezet azonnali hatállyal távozik a pártból. 

A szervezetek bejelentése után Szotyori-Lázár Zoltán, a szolnoki Jobbik elnökségi tagja azt írta saját Facebook-oldalán, hogy amit most tehát a tíz jobbikos alapszervezet csinál, az az új pártba való átlépés előkészítése.

Azaz Jakab új pártjába lépnének majd be, melynek zászlóbontását Szotyori-Lázár szerint augusztus 20-án jelenti be a bukott pártelnök. „A sértett és hatalmát vesztett Jakab–Molnár páros szeretne minél nagyobb darabot kiszakítva távozni a Jobbikból. Ha már a frakciópénzt nem sikerült ellopni, akkor próbálnak minél nagyobb csinnadrattával, médiafelhajtással kárt okozni a Jobbiknak” – állítja bejegyzésében a szolnoki jobbikos, aki kitért arra is, miként próbálta Jakab és Molnár Enikő megbuktatni a teljes elnökséget, majd, mikor ez a terv kudarcot vallott, a frakció pénzét titokban kivinni a pártból.

„Az elnökválasztó tisztújítást megelőzően Jakab Péter »asszisztense«, Molnár Enikő elhatározta, hogy bosszút áll a Jobbik elnökségén, mivel értelmezése szerint az elnökség tehetett arról, hogy Jakab Péter lemondott az elnöki pozícióról, ő pedig elveszítette informális hatalmát a pártban. Úgy gondolta, hogy ha a Jobbik tagsága a kongresszuson nem tud elnököt választani, az visszahull majd az elnökségre, mely emiatt lemondásra kényszerül, így nemcsak elnökválasztó, hanem teljes elnökséget választó kongresszus lesz, melyen Jakab is és Jakab emberei is elindulnak, így visszaveszik a párt irányítását” – írta Szotyori-Lázár. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy a kongresszus érvényesen elnököt válasszon, a szavazatok 50+1 százalékát kell megszereznie valakinek.

„Molnár Enikő célja tehát az lett, hogy valamilyen módon olyan helyzetet állítson elő, melyben egy jelölt sem tudja megszerezni az abszolút többséget. Ennek érdekében felhasználták és felbiztatták Földi Istvánt, hogy induljon el elnökjelöltként, illetve Molnár Enikő Gyöngyösi Mártont is támogatásáról biztosította. A számítás idáig be is jött: a három jelölt egyike sem szerezte meg az ajánlások abszolút többségét, ami előrevetítette a majdani szavazás végeredményét is. Ha tehát így hárman indulnak a kongresszuson, nagy valószínűség szerint ott sem kapta volna meg senki az abszolút többséget.

Jakabék azonban nem számoltak azzal, hogy a harmadik jelölt, Ander Balázs végül visszalép Gyöngyösi javára, egyrészt mert ő is érzékelte a csapdahelyzetet, hogy ezzel odalehet az ő elnökségi helye is, másrészt mert bár ugyanannyi ajánlást gyűjtött, mint Gyöngyösi, de az ajánlásai mögött kisebb szervezetek, kevesebb »elektor« állt.

Az ő legitimitása tehát gyengébb volt Gyöngyösinél” – fejtegette elméletét a jobbikos, aki szerint ez a terv elbukott, így Jakabék új párt alapítását tűzték ki célul.

„Ennek érdekében Jakab – tudva, hogy hamarosan a frakcióvezetésből is visszahívják – megszegve a frakció belső szabályzatát, megkerülve a frakcióelnökséget, titokban és lóhalálában 103 millió forint értékben kötött frakciószerződéseket a saját emberei javára, ezzel szándékozva megteremteni az újonnan induló párt anyagi bázisát. Ez a terv sem jött azonban be: az új frakcióelnökség megneszelte a tervet és még időben leállította a szerződéskötéseket és a jobbikos közösség pénzének ellopását” – írta Szotyori-Lázár Zoltán.

 

 

MNO
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
MTI Hírfelhasználó