Ezúttal a NATO-ról terjesztenek valótlanságokat a Momentumban
2022. július 6. 23:00

Ezúttal a NATO-ról terjesztenek valótlanságokat a Momentumban

Bedő Dávid, a Momentum vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló vitában 2022. június 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Valótlan állításokkal vezette félre az ATV nézőit a Momentum országgyűlési képviselője: Bedő Dávid azt állította, hogy az USA kivételével egyik NATO-tagország sem költ megfelelő összeget a haderejére. A valóság persze teljesen más. Különösen, ami a magyar helyzetet illeti.

Hamis információkat közölt a Momentum országgyűlési képviselője, Bedő Dávid, amikor arról beszélt az ATV Nap híre című július 6-i műsorában, hogy az Egyesült Államokon kívül egyik ország sem teljesíti a NATO-tagság kritériumát, miszerint a GDP két százalékát haderőfejlesztésre kell költeni. Sőt külön kiemelte, hogy Magyarország messze elmarad ettől.

A Momentum képviselőjének kijelentésével szemben az igazság az, hogy az Egyesült Államokon kívül Görögország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Lettország, Észtország, Horvátország és Litvánia is meghaladta a kétszázalékos kritériumot. Ami pedig a hazai viszonyokat illeti: Orbán Viktor is megerősítette a NATO madridi csúcstalálkozóján, hogy a jövő évi magyar költségvetésben a haderőfejlesztésre szánt források meg fogják haladni a NATO által elvárt szintet.

– A katonai célú kiadásainkat a tervezett 2024-es évnél egy évvel hamarabb, már 2023-ban felemeljük a kétszázalékos szintre, a nemzeti össztermék két százalékának szintjére. Ha lesz béke, akkor lesz újra gazdasági fellendülés – mondta Orbán Viktor a madridi csúcson készített Facebook-videójában.

MNO - Mediaworks Hírcentrum
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó