Tüzet nyitott a holland rendőrség a demonstráló gazdákra
2022. július 6. 21:20

A megélhetésüket féltő holland gazdák országszerte blokádokkal válaszoltak a kormány húsbavágó intézkedésére, amelynek következtében az állattartók 30 százaléka lesz kénytelen más megélhetés után nézni. A gazdákhoz helyi halászok is csatlakoztak, akik hajóikkal lezártak egy holland kikötőt.

Hollandia-szerte tiltakoznak a gazdák az állattartó gazdaságok tervezett bezárása miatt – számolt be a dutchnews.nl internetes oldal. A kiterjedt mezőgazdasággal rendelkező országban az utóbbi években rendszeresen túllépték a nitrogénkibocsátási normákra vonatkozó szabályokat, ám az ország legfelsőbb bírósága úgy döntött, ennek most véget vet. A holland kormány szerint a normák túllépéséért a haszonállattartók a felelősek, így azok mintegy 30 százalékának fel kell hagynia az állattenyésztéssel.

A feldühödött gazdák a verdiktre válaszul – traktorokkal és szénabálákkal – több bekötőutat lezártak, illetve blokkoltak számos raktárat, megbénítva ezzel a helyi szupermarketek ellátását. A demonstrálók lezárták az északi országrészt Eindhovennel összekötő A50-es autópálya egyik forgalmas felhajtóját, teljesen elrekesztve ezzel a környék forgalmát. A tiltakozókhoz csatlakoztak halászok is, akik a magas üzemanyag árak ellen demonstrálva hajóikkal lezárták az északi Lauwersoog kikötőjét.

A holland rendőrség tájékoztatása szerint – a közrend helyreállítása érdekében, amennyiben szükséges – készek bevetni a hadsereg egységeit is. A stratégiailag kiemelt helyszínek védelmét – ezek közé tartozik az amszterdami Schiphol Nemzetközi Repülőtér is – a rendőrség megerősítette.

Egy felvételen, amelyet a Twitterre töltöttek fel, látható, amint a holland rendőrség egyik egysége tüzet nyit egy demonstráló traktoros járművére.

„Az indulatok odáig fajultak, hogy a rendőrök éles lőszerrel tüzeltek egy traktorra. Senki nem sérült meg, de a járművet eltalálták. Az incidens miatt vizsgálatot indítottak” – számolt be az esetről a 888.hu.

hirado.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó