A Momentum Fekete-Győr leváltásáról: Tanulási fázisban vagyunk
2022. július 6. 21:05

A párt szerint a döntés hátterében nem személyi vagy belső politikai okok, hanem hatékonysági és munkaszervezési megfontolások állnak.

Gelencsér Ferenc pártelnök váltja Fekete-Győr Andrást a Momentum-frakció élén – közölte az ellenzéki párt szerdán az MTI-vel.

A Momentum közleményében azt írta: a Momentum elnöksége a parlamenti frakcióval egyeztetve úgy döntött, hogy „a párt ideális működése és hatékony munkaszervezése érdekében tavaszi ülésszakot követően személyi cserét eszközöl a frakció élén.”
 
Ahhoz, hogy a parlamenti frakció és a párt vezetése az eddigieknél szorosabban összekapcsolódjon, a Momentum-frakció vezetőjévé Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét nevezik ki – tették hozzá. A közlemény szerint Fekete-Győr András a Momentum alapítójaként és országgyűlési képviselőjeként, „ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a párt meghatározó politikusa marad, továbbra is a párt élvonalából fogja a Momentum közösségét erősíteni.”
 
Gelencsér Ferenc, a Momentum május 29-én megválasztott elnöke a párt tisztújítása után úgy fogalmazott, az a kérdés, mely szerint célszerűbb lenne egy személynek betölteni a pártelnöki és a frakcióvezetői pozíciót is, nincs napirenden, ugyanis a párt elnökeként neki rengeteg dolga lesz.

A döntés hátterében nem személyi vagy belső politikai okok állnak 

Azóta felmerült kérdésként, hogy a Momentum álláspontja miért változott az ügy kapcsán, amire a párt azt a választ adta, hogy a döntés hátterében nem személyi vagy belső politikai okok, hanem hatékonysági és munkaszervezési megfontolások állnak.

„Közösségünk fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy a párt és a frakció szorosan együtt dolgozzon a közös célok elérése érdekében. El kell ismernünk, hogy tanulási fázisban vagyunk, ahol mind a korábbi, mind az új elnökségnek, mind pedig a frakció tagjainak ki kell ismernie, hogy mi a frakció és a párt működtetésének és a munka összehangolásának legmegfelelőbb módja” – olvasható a párt közleményében.

Hozzátették: az alakuló ülés és a tisztújítás óta eltelt hetek megmutatták számukra, hogy a párt irányítása és a hatékony munkaszervezés érdekében „az a célravezető, ha a parlamenti frakció és a párt vezetése az eddigieknél szorosabban összekapcsolódik.”

„Nagyon sok példa van arra, hogy egy személy tölti be a pártelnöki és a frakcióvezetői pozíciót. Gelencsér Ferenc számára nem ismeretlen terület a frakció irányítása, frakcióvezető-helyettesként eddig is részt vett ebben a munkában. A változás nem jelenti azt, hogy ezentúl minden feladatot egy személyben kell Gelencsér Ferencnek elvégeznie: elnökként a Momentum hat elnökségi tagja, frakcióvezetőként pedig a frakcióvezető-helyettesek és a frakcióigazgató segíti a munkáját”  – közölte az ellenzéki párt.

Azt leszögezték, hogy Kövér László házelnök parlamenti bejelentésének a döntéshez semmi köze. Fekete-Győr András ügyét jelenleg a mentelmi bizottság vizsgálja, melynek eredménye őszre várható. Az ellenzéki politikust hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják, egy 2018-as, Kossuth téri tüntetésen egy lila füstszóró eszközt – saját állítása szerint – „ejtett” két rendőrsorfal közé – írta az Index.

hirado.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó