Sokkolta a német gazdaságot a szankciós politika
2022. július 6. 19:50

A rekorddrága orosz gáz és a Moszkvával szemben folytatott szankciós politika egyaránt okolható a sokkoló trendfordulóért – deficites lett a német külkereskedelmi mérleg. Ugyanakkor az áremelkedés miatt – a csökkenő export ellenére – megugrottak Oroszország dollárban számolt olajbevételei.

Csak részben átmeneti hatás eredménye a májusi egymilliárd eurós deficit a német külkereskedelmi mérlegben.

Moritz Schularick közgazdászprofesszor arra hívta fel a figyelmet a Handelsblattban, hogy az év eleje óta látszik, a szokásos (áprilisban még 3,1 milliárd eurós, tavaly májusban még 13,4 milliárd eurós) többlet mínuszba fog átfordulni. Szerinte ebben, tekintettel a növekvő energiaárakra, semmi meglepő nincs. Az olaj- és a gázárak ralija fél éve tart.

Fontos látni, hogy nem a külföldről behozott termékek mennyisége emelkedett, hanem ezek értéke.

Németországnak egyszerűen sokkal többet kellett fizetnie az importjáért, mint korábban.

Az elemzés folytatása grafikonokkal a Világgazdaság oldalán olvasható ide kattintva.

MH
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó