Világhírű művészek érkeznek Kaposvárra
2022. július 4. 12:54

A világ és Magyarország zenei életének élvonalába tartozó művészek koncertjeivel várja a közönséget a Kaposfest, amelyet augusztus 13. és 16. között rendeznek meg Kaposváron. HIRDETÉS Hazánk egyik legfontosabb kamarazenei ünnepének kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművész, de a Latin Grammy-díjas zongoraművész, Edith Pena és férje, a szintén zongoraművész Alexei Volodin, a Jascha Heifetz-versenyen első helyet és a Kronberg Akadémia Prinz von Hessen-díját is kiérdemlő hegedűművész, Javier Comesana Barrera, valamint a fiatalon Yehudi Menuhin irányítása alatt tanuló hegedűművész, Kirill Troussov is ellátogat a somogyi megyeszékhelyre.

Fellép a fesztiválon a Csajkovszkij-versenyen győztes Ivan Karizna, a Kronberg Akadémia és a Frankfurti Zene- és Előadó-művészeti Egyetem tanára, Liisa Randalu, továbbá „a hihetetlen energiájú” brácsaművész, Jennifer Stumm, aki a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetem professzoraként és a Sao Pauló-i Ilumnia Fesztivál igazgatójaként is tevékenykedik. A magyar előadók sorában olyan művészek szerepelnek, mint a Kaposfest két világhírű művészeti vezetője, Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész, a Junior Prima-díjas Pusker Júlia, a bázeli Zeneművészeti Főiskolán professzor Fejérvári Zoltán, Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kristóf Réka, a Nemzetközi Anton Rubinstein-verseny győztese, valamint a Virtuózok tehetségkutatóból ismert TanBorEn Trió. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a fesztivál két koncertjén is közreműködik, továbbá a fellép a Polish Cello Quartet, valamint Sárközy Lajos és zenekara is.

Augusztus 13-án workshop-előadások, zenei műhelyek bemutatkozása, nyilvános próbák és mesterkurzusok várják az érdeklődőket. Augusztus 15-én egész nap zene szól Kaposvár közterein és a rendezvény központjaiban, kora este a város főterén Georges Bizet és Rogyion Scsedrin Carmen-szvitje hangzik el a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a TanBorEn Trió közreműködésével, Várdai István vezényletével, este Horváth Charlie és a Charlie Band ad koncertet. A Kaposfest ereje a támogató közönségében van, ezért a szervezők fontos célja és küldetése hagyományaik őrzése mellett a komolyzene új közönségének kinevelése. Hornyák Balázs fesztiváligazgató így fogalmazott:

Tizenhárom éve olyan hangversenyeket kínálunk, amelyek a világ legjelentősebb koncerthelyszínein elérhetőek, az ország kulturális életében kiemelt jelentősége van annak, hogy mindez nem a fővárosban, hanem Kaposváron valósulhat meg.

Magyar Nemzet
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó