Felháborodás és félelem Szabadkán
2022. július 3. 00:40

Körözött terrorista is lehetett a lövöldöző migránsok között

Nagy a nyugtalanság a szerbiai városban a reggeli, migránsok közötti véres leszámolás után. Az észak-bácskai körzetvezető ígéretet tett, hogy többé nem lesz lövöldözés az erdőben, ennek ellenére a helyiek is attól tartanak, hogy már nem élhetnek biztonságban saját otthonaikban – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Békére és nyugalomra intenek a politikusok

Soha többé nem fordulhat elő a szombati leszámoláshoz hasonló eset Szabadkán. Ezt mondta a helyszínen az észak-bácskai körzetvezető, aki arra kérte a szabadkaiakat, hogy maradjanak nyugodtak és őrizzék meg a hidegvérüket. Aláhúzta: a rendőrség végzi a munkáját, megőrzi a város békéjét.

Fotó: Pannon RTV

A körzetvezető azt is bejelentette, hogy gyakorlatilag befejeződött az erdő átvizsgálása, és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy soha többé nem lesz ilyen lövöldözés.

Napközben egyes információk arról szóltak, hogy több halott is lehet a lezárt erdőben. Újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta: téves állításokról van szó, a hivatalos álláspont az, amelyet a kórház igazgatója közölt. Eszerint egy halott és hét sérült van.

További nem hivatalos információk szerint a szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett a makkhetesi erdőben a migránsok között. Ezt azonban eddig hivatalosan nem erősítették meg.

Megfeszített tempóban dolgoztak a mentők és az orvosok

Egész nap mentőautók szirénázásától volt hangos az erdőből kivezető Majsai út. Az orvosi csapatok egymást váltva, teljes kapacitással működve szállították a sérülteket a közkórházba. Az első sebesülteket a reggeli órákban vették fel. Többeknél is műtétre volt szükség.

Az egészségügyi intézmény igazgatója a sajtónak részletesen beszámolt a sérültek állapotáról. Elmondta, mindannyian lőtt sérüléseket szenvedtek, bemeneti és kimeneti sebeket, valamint több belső szervi sérülést kellett ellátni.

A lövöldözés hivatalosan egyetlen áldozata egy 20 és 30 év közötti férfi, akinek sem személyazonosságát, sem származási országát nem tudták megállapítani. A férfit megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta.

A legsúlyosabb állapotban most egy 2006-os születésű, vagyis mindössze 16 éves lány van, P. M., aki iráni származású, őt szállították be elsőként, hat óra után a kórházba Medencetájon szenvedett lőtt sérülést, a belső szervei is károsodtak. Az orvosok azonnal megműtötték, állapota azonban továbbra is válságos.

A következő sérültet, egy 2001-es születésű férfit, F. M.-et egy órával később szállították be, ő szintén hastájon kapott lövést. Állapota súlyos. Nyolc órakor érkezett a következő sérült, az 1990-es születésű H. M., aki afganisztáni származású, és szintén súlyos hasi sérülést szenvedett. A következő órákban még több olyan migránst is beszállítottak, akiknek a kilétéről nincsenek információk vagy csak részleges adatokat tudni. A kórház igazgatója azonban megerősítette, hogy a sérültek között nincs rendőr és civil sem.

A kórházigazgató arról is beszélt, hogy a kórház és a mentőszolgálat teljes munkáját át kellett szervezni, ugyanis az erdőben történő események mellett a lakosság ellátását is meg kellett oldani, például egy szívrohamhoz is riasztották őket – a pácienst sikerült időben ellátni. Az intézményvezető egyúttal kiemelte az orvosok és mentők emberfeletti munkáját és azt, hogy a váratlan körülmények között is professzionálisan teljesítettek.

Fotó: Pannon RTV

Felháborodás és félelem Szabadkán

A V4NA Hírügynökség már korábban is beszámolt arról, hogy Szabadka érintett városrészében rengeteg a migráns. Folyamatosan vonulnak az erdőt és a központot összekötő úton.

Hálózsákokat és megrakott táskákat cipelnek magukkal, hogy utána az erdőben táborozzanak, az éj leple alatt pedig megpróbáljanak áttörni a magyar határkerítésen. Napokat, heteket is eltöltenek így az erdőben.

Rendszeresen hagynak maguk után szemetet, sőt személyes holmijukat is szétdobálják, ha már nem bírják cipelni. Ez látható a V4NA fotóján is.

A helyiek rettegnek, a gyerekeiket nem szívesen engedik az utcára. Pedig a migránsok útvonalán található Szabadka egyik legnagyobb iskolája, az erdő szélén pedig – ahol a mostani lövöldözés történt – óvoda is működik.

Testvéreim, mikor fogunk megszabadulni ezektől a szemétládáktól és kirúgni őket az országból? Remélem, a szabadkai rendőrség ezek után meggondolja magát, és megfelelően fog dolgozni!

Szerbia lakosainak tilos fegyvert birtokolni és hordani, a migránsok viszont lassan felfegyverkeznek! A rendőrség azért van, hogy megvédjen minket? Hát tőlünk, adófizetőktől kapják a fizetést. És nektek, rendőröknek van feleségetek, gyereketek, nővéretek, anyukátok? Nyugodtan alszotok, tudván, hogy azzal, hogy elfordítjátok a fejeteket a problémától (migránsoktól), mindannyiunk biztonságát veszélyeztetitek? – olvasható a kommentek között.

Az egyik olvasó pedig már a nyugat-európai no-go zónákhoz hasonlítja a magyar határ mentén lévő erdőt.

A rendőrségnek golyóálló mellényben kell bemennie az erdőbe? A francba is, mit vártunk? A város tele van migránsokkal. Ki a bűnös? Ki fog erre válaszolni a nép előtt?

 

 

 

 

 

 

MNO - V4NA Hírügynökség
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó