Hollandiában évente több ezer kiskorú gyereket toboroznak bűnözőnek
2022. június 30. 15:55

Hollandiában évente több ezer kiskorút toboroznak bűnözőnek különböző bűnszervezetek - állapította meg a gyermek-és emberkereskedelem elleni holland központ (CKM) csütörtökön közzétett tanulmányában.

Az NlTimes hírportál szerint a tanulmányt a belbiztonsági és igazságügyi minisztérium rendelte meg, és egyebek között az áll benne, hogy az elmúlt két évben 2500 kiskorút hálóztak be és kényszerítettek bűncselekmények elkövetésére, például lopásra, kábítószer-kereskedelemre, prostitúcióra. Hivatalosan viszont a hatóságok mindössze 68 esetről tudtak ugyanebben az időszakban.

Shamir Ceuleers, a CKM szóvivője szerint ez arra enged következtetni, hogy a kiskorúak bűnözésbe való bevonása többnyire láthatatlan marad a hatóságok előtt. "Ha nem sikerül azonosítani és megvédeni ezeket az áldozatokat, akkor jó esély van arra, hogy a bűnözői világban maradnak" - tette hozzá. Véleménye szerint a probléma kezeléséhez fontos felismerni, hogy "nem mindenki cselekszik önként, aki bűncselekményt követ el".

A tanulmány szerint a bűnszervezetek felbukkannak általános iskolák, szakmunkásképzők és állami gondozási intézetek körül is, hogy kiskorúakat toborozzanak, akiket "a kényszerítés finom formáival" vesznek rá bűncselekmények elkövetésére. A bűnözők visszaélnek a gyermekek kiszolgáltatott helyzetével, az esetleges enyhe értelmi fogyatékossággal élők nehézségeivel, illetve próbálkoznak azoknál a fiataloknál, akiknek adósság- vagy függőségi problémái vannak. Gyakran olyan sérülékeny gyerekeket és fiatalokat vonnak be tevékenységeikbe, akik maguk nem tudnak vagy nem mernek segítséget kérni. A CKM szerint a bűnözők ezért hosszú ideig ki tudják őket zsákmányolni.

A holland kormány áprilisban bejelentette: évi 82 millió eurót kíván arra fordítani, hogy megóvja a fiatalokat a bűnözéstől.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó