Fekete-Győr tovább rontotta pártja hitelét
2022. június 30. 15:50

Három parlamenti újoncnak, Fekete-Győr Andrásnak, Kálmán Olgának, valamint Toroczkai Lászlónak, illetve az említett képviselők pártjainak eddigi teljesítményét értékelte lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

– A felkészületlenség és a tapasztalatlanság jellemzi Fekete-Győr András parlamenti felszólalásait – nyilatkozta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Ismert: a Momentum parlamentben debütáló frakcióvezetője hétfőn, az azonnali kérdések és válaszok órájában arról értekezett, hogy Budapest ne pályázza meg a 2030-as nyári olimpia rendezési jogát.

Ezután Orbán Viktor miniszterelnök világosította fel Fekete-Győrt, hogy abban az évben nem is tartanak nyári ötkarikás játékokat. Nagy Ervin szerint a tapasztalatlanság javítható, de a felkészületlenség azt mutatja, hogy a Momentum nem végezte el a szükséges szellemi munkát. A frakcióvezető hibája pedig megmutatja, hogy a párt tanácsadói sem állnak a helyzet magaslatán.

A Momentumnak nincs mondanivalója aktuális témákban, ezért nyúltak vissza a 2017-es Nolimpia kampányuk alapjaihoz – véli a szakértő. 

A XXI. század Intézet munkatársa szerint Fekete-Győr most tovább rontotta a pártja hitelét, nem látja a Momentumnál, hogy a jövőben komoly munkát végezhetnek.

Egy másik újonc képviselőnek, a DK-s Kálmán Olgának a hétfői felszólalásáról szólva az elemző megjegyezte: a Demokratikus Koalíció pótcselekvést végez a parlamentben, és alig várja, hogy az Országgyűlés nyári szünetre menjen, hogy rendezhessék a sorai­kat.

A korábbi műsorvezető azonnali kérdésében az áfacsökkentést követelte, ez azonban már a választás előtt is téma volt a Gyurcsány-pártnál, ám ezzel új választókat nem tudnak megnyerni – emlékeztetett az elemző. A DK a legnagyobb párt a baloldalon, azonban politikai mondanivalójuk nincsen – húzta alá Nagy Ervin. Szerinte említésre méltó, hogy Kálmán Olga intézett azonnali kérdést Orbán Viktorhoz, nem pedig Gyurcsány Ferenc.

A DK vezérének háttérbe vonulása azért logikus, mert ha előtérben lenne, akkor a baloldali kis pártok Gyurcsány személyével szembeni ellenállása megakasztaná a DK-nak a baloldal integrálását célzó tervét – tette hozzá.

– Tudatosan készültek a parlamenti szerepre és rendelkeznek mondanivalóval – jellemezte Toroczkai Lászlónak, valamint pártjának, a Mi Hazánknak a parlamenti debütálását a szakértő. A XXI. Század Intézet elemzőjének az a meglátása, hogy a párt nem spórolt a politikai munka elvégzésével, amit a csendőrség újbóli felállításáról, illetve a határvédelem ügyében hangoztatott elképzeléseik is mutatnak.

– Még tanulniuk kell, de ha van politikai mondanivaló, akkor felszívhatják az egykori jobbikos szavazókat – emelte ki Nagy Ervin. Szerinte a párt konstruktív ellenzéki szerepet láthat el, nemzeti kérdésekben pedig – mint a határvédelem vagy a háborús infláció kezelése – támogathatják a kormányt.

 

MNO
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó