Térképpel segíti a Bloomberg az abortuszt választó nőket
2022. június 26. 19:55

Térképpel segíti a Bloomberg az abortuszt választó nőket

A legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tüntetnek Atlantában 2022. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Az amerikai nőknek 26 államban 552 mérföldet (888 kilométer) kell megtenniük a jövőben, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjanak, ha az abortusz mellett döntenek – írta a Mandiner a Bloomberg hírügynökség cikkére hivatkozva. Miután az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is – pénteken lehetővé tette a tagállamoknak, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt, a  Bloomberg kötelességének érezte, hogy abortusztérképet osszon meg az amerikai nőkkel, megmutatva a legrövidebb utat az érintetteknek.

A Bloomberg szerint körülbelül 33 millió fogamzóképes korú nő él olyan államokban, ahol már érvényben van vagy rövidesen bevezetik az abortusztilalmat, s átlagosan 276 mérföldet (444 kilométer) kell utazniuk, hogy eljussanak olyan államba, ahol legális a terhességmegszakítás. A cikkből az is kiderül, hogy az ország 790 abortuszklinikájának több mint egynegyede hamarosan be kell hogy zárjon.

Az abortusz ugyanakkor legális marad legalább tizenhat államban és a fővárosban, Washingtonban. Az viszont még kérdéses, hogy az ottani klinikák képesek lesznek-e ellátni a várhatóan a szomszédos államokból hozzájuk „özönlő” betegeket.

 

MNO
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó