Ünnepel Bácskossuthfalva
2022. május 27. 23:40

Május 18-tól június 3-ig tart a falunapi ünnepségsorozat Bácskossuthfalván, az ünnep keretében ma tartották meg a helyi közösség díszülését. Átadták az elismeréseket azoknak, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a falu közösségi élete fejlesztéséért.

Ünnepel Bácskossuthfalva | Vajdaság MA

Papp László.

A megjelenteket, köztük Kovács Tamást, Mélykút polgármesterét, Flaskay Istvánt Egerből, Nagy Ottót, a Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettesét, Bojan Soralovot, az Észak-Bácskai Körzet vezetőjét, Kisimre Szerda Annát, a Magyar Nemzeti Tanács képviselőjét, Saša Srdićet, a topolyai községi képviselő-testület elnökét és Tomik Nimród alelnököt Papp László, a 236 éves település helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte. Többek között azt is közölte, hogy 2021. június 21-én kezdte meg munkáját a helyi közösség újonnan megválasztott tanácsa. Az elmúlt közel egy év alatt az események, építkezések száma meghaladta a százat.

Aszfaltburkolatot kapott a Kanász utca és részben a Petőfi utca. Az Ongai völgyben lefektették a csatornát, megkezdődött a Teleház közösségi termének felújítása, megvalósult az iskola nyílászáróinak cseréje, tervszerűen folyik a régi utcai világítás cseréje. Megnyitották és üzembe helyezték a Reki éttermét, és tervbe vették a fürdő további fejlesztését. Vásároltak egy kilenc személyes Ford típusú kombit, mellyel a civil szervezetek tagjainak utazásait szeretnék megoldani. Rekord számú résztvevővel megtartották a kisüsti- és gasztrofesztivált, Ringató baba-mama klub, hímző- és mézeskalács szakkör alakult, textilműhely létesült. Csubela Ferenc halálának 25. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak. „Kötelességünk megőrizni falunk arculatát, élhetővé kell tennünk, hogy az itt lakók és a hazatérők is jól érezzék magukat, magukénak érezzék ezt a kis közösséget”- emelte ki a tanácselnök.

A díszülésen megjutalmazták azokat, akik elhivatottan, szabadidejük egy részében új értékeket hoztak létre, csoportokat vezetnek, közösségeket formálnak. Faluplakettet kapott Bece Angéla a népművészet terén kifejtett magas színvonalú tevékenységéért, a falu kulturális örökségének megőrzéséért és közösségépítő munkásságáért. Ugyancsak Faluplakett-díjban részesítették Tímár Gabriellát a több éves kitartó és kimagasló önzetlen munkájáért a kultúra és hagyományápolás terén, valamint közösségépítő és közösségmegtartó tevékenységéért. Posztumusz elismerésben részesítették Torok Katrint kiváló tanulmányi eredményeiért, és a falu közösségének nyújtott sokoldalú tevékenységéért.

Az ünnepi ülést az iskola diákjainak fellépése tette színesebbé. A bácskossuthfalvi falunap alkalmi műsorral folytatódik a Rekiben, majd az Irigy Hónaljmirigy lép közönség elé. 22 órától össznépi mulatság lesz az Eridanus együttessel.

Komáromi Gizella

vajma.info
Címkék:
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó