Prága és London is az ukrajnai háború folytatása mellett
2022. május 27. 17:02

Folytatni kell Ukrajna katonai és politikai támogatását, s ugyanakkor foglalkozni kell az orosz agresszió által sújtott ország újjáépítésével is - állapította meg egybehangzóan pénteki tárgyalásán a cseh és a brit külügyminiszter, Jan Lipavsky és Liz Truss Prágában.

A brit diplomácia vezetője szerint Marshall-tervet kell kidolgozni Ukrajnának, s nagyobb figyelmet kell szentelni Európa keleti szélei védelmének.
   
"Egyetértettünk abban, hogy folytatni kell Ukrajna támogatását politikai és gazdasági területen, meg kell erősíteni az ország védelmi képességeit, és dolgozni kell Ukrajna újjáépítésén is" - jelentette ki Jan Lipavsky a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.
   
Truss nagyra értékelte, hogy Csehország a politikai támogatáson kívül hadifelszereléseket és nehézfegyvereket is küldött Ukrajnának. A prágai sajtóértesülései szerint elsősorban T-72-es harckocsikról van szó.
   
A két külügyminiszter tévesnek minősítette azokat a német sajtóértesüléseket, miszerint a NATO tagállamok informálisan abban egyeztek volna meg, hogy bizonyos, nyugati gyártmányú fegyvereket, például harckocsikat és harci gépeket nem adnak az ukránoknak.
   
"Ezek az információk nem alapulnak reális tényeken. A támogatást az egyes tagállamok nyújtják Ukrajnának, a NATO-nak mint szervezetnek ilyen programja nincsen" - mutatott rá Lipavsky. "Csehország nyilvánosan elismeri, hogy minden területen katonai segítséget nyújt Ukrajnának, hogy megvédje magát az orosz agresszió ellen. Minden releváns projektben részt veszünk" - tette hozzá a cseh miniszter.

A brit külügyminiszter ismételten hangsúlyozta: Ukrajna katonai támogatása legitim, s London ezen a területen szorosan együttműködik Prágával és Varsóval is.  

MTI
Címkék:
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó