Átadták a Páratlan szülő díjakat az Egyszülős Központban
2022. május 27. 14:38

Azok a szülők, akik Páratlan szülő díjat vehetnek át, példaként szolgálnak nemcsak az egyszülős családoknak, hanem az egész társdalomnak is - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára a budapesti Egyszülős Központban tartott díjátadón.

Beneda Attila köszöntőjében kiemelte: a kormány komplex és célzott családtámogatási rendszerének különleges szereplői az egyszülős családok.
   
"Minden szülő páratlan a maga nemében, de azok a szülők, akik egyedül vannak, azok páratlanok és még egyszer páratlanok, ezért különös figyelmet érdemelnek" - fogalmazott az államtitkár.
 
A kormány a lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a nehézségekkel szembenéző családokat - mondta. A gyereket egyedül nevelők életét könnyítő intézkedések között említette, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely az érintettek számára megkönnyíti a hozzájutást a megelőlegezett tartásdíjhoz. Emellett január elsejétől több mint a duplájára emelkedett az árvaellátás alapösszege - tette hozzá.
   
Folytatódni fog az a partnerség, amelyet a kormány kialakított az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) - mondta, kiemelve, hogy a következő kormányzati ciklus legfontosabb elemei közé tartozik a családok megerősítése, a családtámogatások megőrzése és kiterjesztése.
   
A díjátadón Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője felidézte, hogy az Üllői úti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, azzal a céllal, hogy segítsen és közösséget adjon azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt négy év alatt a központ szolgáltatásaival csaknem 26 ezer egyszülős családot ért el. Március 21-én megnyílt Budán egy újabb Egyszülős Központ is - folytatta -, amely egy újabb találkozási pontot, kapaszkodót jelent azoknak, akiknek közösségre, segítségre, támogatásra vagy iránymutatásra van szükségük.
   
Hangsúlyozta: nem versenyről van szó, a díjjal az egyedülálló szülők társadalmi megbecsülését szeretnék növelni, elismerni azt a fáradhatatlan munkát, amelyet két szülő helyett végeznek.
   
Nagy Anna szerint az, hogy létezhetnek ilyen központok és vannak olyan törvények, amelyek az egyszülős családokat segítik, azt jelenti, hogy a társadalomban és a döntéshozóknál is elindult egy folyamat, amelyben láthatóvá váltak a gyermekeiket egyedül nevelő szülők.
   
Az Egyszülős Központ idén harmadjára hirdetett pályázatot a Páratlan szülő díjra; olyanokat lehetett jelölni, akik egyedül és másoknak példát mutatva nevelik gyermeküket.
   
A jelöltekről a zsűri személyes történeteket várt, a felhívásra mintegy háromszáz jelölés, "inspiráló történet" érkezett, közülük választották ki a döntősöket. A zsűri tagjai között volt Szalóki Ági énekesnő, Huszárik Kata Jászai Mari-díjas színművész, Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Várkonyi Attila lemezlovas, a Retro rádió műsorvezetője és Nagy Anna.
   
Idén hat kategóriában adtak át díjakat; az év páratlan anyukájának, apukájának, különlegesen nevelő és örökbefogadó szülőjének, és két különdíjat is kiosztottak, az év páratlan nagycsaládos szülőjének és közösségi szülőjének. A díjazottak neve, történeteik a központ oldalán olvashatók.
   
A díjátadón különdíjat adott át Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke is, aki elmondta, hogy Magyarországon a több mint kétszázezer nagycsaládból harmincezerben az egyik szülő egyedül neveli a gyermekeket. Ez még több erőfeszítést igényel, ezért döntöttek úgy, hogy díjat adnak olyan nagycsaládoknak, amelyekben ez a feladat egyetlen szülőre hárul - tette hozzá.
   
Magyarországon ma háromszázezer egyszülős családban mintegy félmillió gyermek él. Az elmúlt négy évtizedben megduplázódott az egyszülős családok száma. Az egyesület adatai szerint a fogyatékossággal élő gyerekek aránya magasabb az egyszülős családokban. Száz egyszülős családból csaknem kilencvenben az anya neveli a gyerekeket, a többiben pedig az apa - olvasható a központ ismertetőjében.

MTI
Címkék:
  • A baloldalnak a legnagyobb vereséget is nehezére esik beismerni
    Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hirado.hu-nak.
  • Drágítaná a parkolást Karácsony
    Budapest évek óta szenved a fővárosi vezetés átgondolatlan kapkodásából fakadó hatalmas közlekedési dugók miatt, de ősztől Karácsony Gergely és stábja még a parkolási díjak általános emelésével is nehezíti majd az autósok életét. A legdrágább helyeken 600 forint lesz egy óra várakozás, s ott este 10 óráig lesz fizetős a parkolás. Mindeközben Karácsonyék jelentősen csökkentik az ingyenes parkolás lehetőségét.
  • Kétmilliós fizetést adna élettársának Jakab Péter
    A Metropol értesülése szerint a Jobbik frakciószabályzatának teljes átalakítását készíti elő a Jobbik bukott elnöke. Már meg is született az erről szóló tervezet, ami teljhatalommal ruházza fel őt. Jakab, miközben a szexbotrányba keveredett Földi István elnökjelöltségét támogatva lényegében visszatérésre készül, a parlamenti frakció pénzügyi kereteit is teljes egészében meg akarja szerezni – olvasható az oldalon.
MTI Hírfelhasználó