A szlovén kormányfő benyújtotta miniszterjelöltjei névsorát a parlamentnek
2022. május 26. 23:59

Robert Golob, az egy nappal korábban megválasztott szlovén kormányfő benyújtotta miniszterjelöltjei névsorát a parlamentnek - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön.

Az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) pártnak 11, a két koalíciós partnernek, a Szociáldemokratáknak (SD) négy, a Baloldalnak (Levica) két minisztere lesz a 15. szlovén kormányban. A miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása hétfőn kezdődik. A kormányról várhatóan június 3-án szavaz a parlament.

A Szociáldemokraták adják a külügyminisztert, az igazságügyi minisztert, a gazdasági minisztert és a fejlesztési és európai kohéziós politikáért felelős tárca nélküli minisztert. A Baloldalnak két tárca jut, a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium.

A Szabadság Mozgalom jelöltjei kerülnek a pénzügy, az egészségügy, a belügy, a védelmi, az infrastrukturális, a környezetvédelmi, az oktatási, az államigazgatási és a mezőgazdasági minisztériumok élére. Továbbá két tárca nélküli, a digitális átalakulásért és a külhoni szlovénekért felelős minisztere is lesz a pártnak.

A tervek szerint néhány minisztériumot átneveznek, és később további három minisztériummal is bővül majd a kormány.

A hárompárti balközép koalíció módosítani szerette volna a kormány összetételére vonatkozó törvényt, de a Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) indítványt nyújtott be a nemzetgyűlésnek konzultációs népszavazás kiírására. A szlovén törvények szerint 30 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a népszavazási indítványról szavazhasson a parlament, és csak ezután kerülhet sor a kormánytörvény módosítására.

A javasolt változtatások értelmében az új kormánynak 19 minisztériuma és egy tárca nélküli minisztere lett volna, de egyelőre marad a régi felállás, azaz 14 minisztérium és három tárca nélküli miniszter.

A miniszterjelöltek többsége ismeretlen a közvélemény számára, a gazdasági életből és egyéb szakterületekről érkeznek a kormányba. A külügyminiszteri posztot Tanja Fajon, az SD elnöke, volt európai parlamenti képviselő tölti majd be. Luka Mesec, a Baloldal vezetője kapja meg a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumot. A védelmi miniszteri tárca élére Marjan Sarec volt miniszterelnök kerül. Az általa vezetett párt nem érte el a négy százalékos bejutási küszöböt a választásokon, de Golob már korábban jelezte, hogy a Szabadság Mozgalom kvótájából helyet biztosít számára a kormányban.

MTI
Címkék:
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó