Politico: Lesz olajembargó, de Magyarország kivételezett lehet
2022. május 26. 22:35

Még mindig elképzelhető, hogy megállapodás születik az Oroszországgal szembeni olajembargóról a jövő hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt – erről a Politico brüsszeli hírportál írt csütörtöki hírlevelében. A lap uniós tisztségviselőkre és diplomatákra hivatkozva úgy véli, a Moszkva elleni hatodik uniós szankciós csomagot így Magyarország is elfogadhatja, amely hevesen ellenzi az orosz olaj importjának leállítását Európába.

Hazánk ellátási aggályaira megoldást kell találni, mielőtt bármilyen szankció kivetésére sor kerülhetne az orosz olajszállításokra vonatkozóanmondta Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amikor hétfőn videókonferencián tárgyaltak egymással. A magyar kormányfő nemrég azt is világossá tette, a május 30–31-i csúcstalálkozón nem fog tárgyalni az Oroszország elleni szankciókról.

Mindenfajta átgondolatlan intézkedésekkel, olyan szankciókkal Oroszország ellen, amelyek tönkreteszik a magyar gazdálkodást, egy atombombával érnek föl, ezekkel nem szabad megterhelni a magyar gazdaságotmondta ugyancsak Orbán Viktor, amikor szombaton Szerbiába látogatott.

Miután azonban Ursula von der Leyen, ez Európai Bizottság elnöke kedden borúlátóan nyilatkozott az újabb szankciós csomag elfogadásának esélyeiről, Charles Michel csütörtökön azt mondta a Politicónak: bizakodó a tekintetben, hogy sikerül megoldást találni. A megoldás kulcsa pedig abban rejlik a brüsszeli lap szerint, hogy a büntetőintézkedések alól kivételt képezne a szárazföldi vezetékeken érkező kőolaj.

Az olajembargót két részre osztjuk: a tengeri és a csővezetéken történő szállításra. A tengerivel kezdjük, mert a hajókkal rugalmasabban tudunk bánni. Ennek az is az előnye, hogy nem csupán Magyarországnak segítünk, hanem a tengeri kijárattal nem rendelkező országok kis csoportjának is – nyilatkozta egy, az ügyre rálátó diplomata a Politicónak. A többi tagország ugyanis vonakodik attól, hogy Magyarországra külön szabályok vonatkozzanak az olajembargó kapcsán, ezért lenne egy egységes kivétel a csővezetékes szállításra.

Nemrég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is hangsúlyozta: a csővezetékes olajszállítást nem szabad embargó alá helyezni, csak a tengeri szállítást érintheti a szankció.

MNO
Címkék:
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó