Kanadában kezdődik a majomhimlő elleni oltás
2022. május 26. 22:30

A kanadai egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy Québec tartományban pénteken megkezdik az emberek majomhimlő elleni oltását. Eddig 25 esetet regisztráltak a térségben.

A tartomány már megkapta a himlő elleni oltóanyagot a szövetségi kormánytól. Ezt azoknak az embereknek adják be, akik szoros kapcsolatban álltak a vírussal megfertőződött betegekkel.

„Állatkísérletekben kimutatták, hogy a himlő elleni vakcinák sikeresen megelőzhetik a majomhimlő kialakulását, ha ezt a fertőzést követő negyedik napon vagy még előtte beadják. Ha az oltást a megfertőződéstől számított 14 napon belül kapja valaki, akkor a tünetek is enyhébbek lesznek” mondta  Caroline Quach, a québeci immunizációs bizottság elnöke a kanadai médiának.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai tájékoztatása szerint eddig a világ 16 országában mintegy 250 esetet regisztráltak, ám a WHO vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony.

Az elmúlt hetekben Európában a legtöbb majomhimlős esetet Nagy-Britannia után Spanyolországban szűrték ki.

hirado.hu
Címkék:
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó