Botrány lett Romániában az eurovíziós szavazati ügyből
2022. május 21. 11:25

A nemrég Olaszországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivált egy ukrán formáció nyerte, de még napokkal a rendezvény után sem csitulnak azok a hangok, amelyek szerint a szavazás összesítése nem volt tisztességes. Romániában összehívják a kulturális bizottságot, ahol meghallgatnák a közvetítési jogokat megvásárló román közszolgálati televízió vezetőjét az ügyről.

Botrány övezi az Eurovíziós Dalverseny lebonyolítását. A második elődöntőben hat ország – köztük Románia – zsűrijének szavazatát érvénytelenítették. A műsort szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) meglehetősen homályos magyarázattal állt elő.

A hivatalos közlés szerint hat ország szavazatainak elemzésekor „szokatlan szavazási minták” kerültek megállapításra, ennek következtében a független szavazást felügyelő szervezet jóváhagyása mellett az EBU az eredeti szavazatokat egy helyettesítő összesített eredményre változtatta, azt más, hasonló szavazási eredményekkel rendelkező országok eredményei alapján kiszámítva.

A dalversenyt közvetítő román közszolgálati televízió (TVR) közleményében kifejtette, hogy miközben a román zsűri a maximális 12-es pontszámot adta a moldovai fellépőnek, a dalverseny szervezői megváltoztatták a döntést, és a pontokat Ukrajnának írták jóvá.

A TVR szerint az EBU menet közben változtatta meg a szabályokat és az előzetes megállapodással ellentétben nem is engedte bejelentkezni a bukaresti televízió bemondóját, aki a román zsűri által adott pontszámokat ismertette volnaaz élő adásban.

A román köztévé felszólította az EBU-t, hogy adjon hivatalosan magyarázatot arra, miért módosította a román zsűri osztályzatát.

A zsűripontszámok alapján az ukrán Kalush Orchestra csak a negyedik helyet szerezte meg, és csak a közönségszavazatokkal tudott nyerni.

A román belpolitikába is beszivárgott a botrány. A közszolgálati csatorna vezetőjét a kulturális bizottság is meghallgatná – írta pénteken a román sajtó.

hirado.hu
Címkék:
  • Drágítaná a parkolást Karácsony
    Budapest évek óta szenved a fővárosi vezetés átgondolatlan kapkodásából fakadó hatalmas közlekedési dugók miatt, de ősztől Karácsony Gergely és stábja még a parkolási díjak általános emelésével is nehezíti majd az autósok életét. A legdrágább helyeken 600 forint lesz egy óra várakozás, s ott este 10 óráig lesz fizetős a parkolás. Mindeközben Karácsonyék jelentősen csökkentik az ingyenes parkolás lehetőségét.
  • Kétmilliós fizetést adna élettársának Jakab Péter
    A Metropol értesülése szerint a Jobbik frakciószabályzatának teljes átalakítását készíti elő a Jobbik bukott elnöke. Már meg is született az erről szóló tervezet, ami teljhatalommal ruházza fel őt. Jakab, miközben a szexbotrányba keveredett Földi István elnökjelöltségét támogatva lényegében visszatérésre készül, a parlamenti frakció pénzügyi kereteit is teljes egészében meg akarja szerezni – olvasható az oldalon.
  • Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon
    Több helyen is időközi önkormányzati választást tartottak az országban. A kormánypártok fölényesen megnyerték a körzetek túlnyomó részét.
MTI Hírfelhasználó