Bakondi: hosszú távú megoldásra van szükség a határőrizetben
2022. január 28. 20:09

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy látja, hogy a határőrizetben hosszú távú megoldásra van szükség.

Bakondi György az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta: az illegális migráció tartós jelenségnek tűnik, az ismeretlen identitású, ismeretlen célból Európába "özönlő" emberek súlyos fenyegetést jelentenek az EU biztonságára. A jelenlegi magyar rendszerben a közvetlenül érintett Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyei rendőrökre és más megyékből odavezényelt kollégáikra hárul az államhatár védelme, de miután a migrációs nyomás feltehetően még hosszú ideig megmarad, megfontolandó a határőrizet tartós átalakítása.
   
Idén, évkezdettől csütörtök éjfélig több mint 10 ezer 500 határsértőt fogtak el, ez négyezerrel több a múlt év hasonló időszakánál - ismertette, hozzátéve, a balkáni mellett a spanyol és olasz útvonalon is erős a nyomás, pedig máskor a téli időszakban enyhülni szokott.
   
A kibocsátó országokban továbbra is meghívólevélként értelmezik a politikai nyilatkozatokat és az európai bírósági döntéseket, amelyek a migráció támogatásáról, az illegális bevándorlók befogadásáról, a fogadóországok állampolgáraiéval egyező ellátásról, az állampolgárság mihamarabbi megadásáról szólnak - közölte Bakondi György, aki szerint ennek a tendenciának a folytatódására kell számítani.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó