Karácsony: nem korlátozható a közoktatásban dolgozók sztrájkhoz való joga!
2022. január 27. 01:05

Nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga! - írta Karácsony Gergely főpolgármester "a koalíciós polgármesterekkel" közös közleményében szerdán.

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkjával kapcsolatban úgy fogalmaztak, kiállnak azok mellett, akiket jogsérelem ér.

A közoktatásban dolgozók szakszervezetei érdekeik érvényesítése érdekében január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak. "Ez megítélésünk szerint alapvető munkavállalói joguk, és ezt a jogukat nem lehet korlátozni" - írták.

"Ennek ellenére a kormány nemtelen eszközökkel kíván fellépni a január 31-ei figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a hangját az őt ért sérelmek miatt" - fogalmaztak.

"Hozzánk, kerületi polgármesterekhez is több jelzés jutott el, hogy munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz. Egy munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ez még viccnek is durva. Ezért is elítélünk minden olyan próbálkozást, üzengetést, amely korlátozni akarja ezt az akciót" - emelték ki.

Úgy vélekedtek, hogy a kormánynak megfélemlítés helyett dolgoznia és tárgyalnia kellene. Megoldást keresnie, nem pedig fenyegetőznie.

"Mi vállaljuk, hogy közoktatási intézményeinkben dolgozók sztrájkhoz való jogát nem korlátozzuk" - olvasható a közleményben.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó