Teljes a bizonytalanság az olasz államfőválasztás előtt
2022. január 24. 12:50

ilvio Berlusconi visszalépése után folytatódik az egyeztetés arról, ki lehetne Olaszország következő köztársasági elnöke. Több női jelölt neve is felvetődött. Az olasz parlamentben hétfő délután kezdődik az új államfő megválasztása. Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá, Olaszország! elnöke már nem pályázik a posztra. A volt kormányfő nem indokolta döntését.

Molnár Anna Olaszország-szakértő közölte: ezek után vasárnap megkezdődött a pártok közötti tárgyalás arról, hogy ki lehet Sergio Matterella utódja. "Úgy tűnik, hogy Mario Draghi kormányfő szívesen vállalná ezt a pozíciót, de nagyon sok kérdés van továbbra is nyitva. A két nagy tábornak, így a középjobbnak, illetve a középbalnak sincsen meg az abszolút parlamenti többsége ahhoz, hogy a harmadik forduló után eredményesen tudjanak szavazni az új elnökről. Sokáig úgy tűnt, hogy Draghit talán a többség támogatná, most azonban a Liga vezetője, Matteo Salvini bejelentette, hogy nem javasolták ezt a megoldást, inkább azt támogatnák, hogy Draghi maradjon a helyén miniszterelnökként, és folytassa a kormányzást" – fejtette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. A Liga elnöke a döntést azzal magyarázta, hogy kényes időszakot él meg Olaszország, és a stabilitás fontosabb. A szenátus és a képviselőház tagjai, valamint a tartományok három-három küldötte szavaz az olasz államfőről, összesen 1008-an. Az első három körben kétharmados többséggel lehet nyerni, a negyedikben elég az abszolút többség. Eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy kétharmaddal tudtak köztársasági elnököt választani.

A tárgyalások elkezdődtek a nevekről, de már nagyon kevés idő maradt. Hétfő reggel úgy tűnt, hogy a két nagy koalíció, de a középbal biztosan fehér lapot fog leadni, tehát üres szavazati lapot. Így még hétfőn folytatják a tárgyalásokat arról, hogy ki jöhetne számításba mint új jelölt – mondta a szakértő.

Molnár Anna szerint a baloldal a történész Andrea Riccardi nevét dobta be, de felvetődött több női jelölt is, Elisabetta Belloni pártfüggetlen diplomata, az igazságügyi miniszter Marta Cartabia vagy Maria Casellati, a Szenátus elnöke is jelöltként.

"Úgy tűnik – tette hozzá –, hogy a tárgyalások folytatódni fognak, hogy minél hamarabb megszülethessen a döntés."

InfoStart
Címkék:
MTI Hírfelhasználó