Könnygázzal vetettek véget a tüntetésnek Burkina Fasóban
2022. január 22. 17:15

Könnygázzal vetettek véget a tüntetésnek Burkina Fasóban | hirado.hu

Tüntetők menekülnek a könnygáz elől Burkina Fasóban (Forrás: Youtube)

Tüntetők vonultak az utcákra szombaton a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában Roch Marc Christian Kaboré elnök lemondását követelve. A tiltakozók utakat zártak le és kövekkel hajigálták a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

Burkina Fasóban egyre elkeseredettebbek az emberek amiatt, hogy az ország vezetése képtelen véget vetni a dzsihadista támadásoknak.

Az ENSZ adatai szerint tavaly decemberben két hét leforgása alatt csaknem 12 ezer ember kényszerült otthonából elmenekülni a dzsihadista erőszak miatt. Egy hónapja Christophe Dabiré miniszterelnök benyújtotta lemondását, a kormánytagok többségét lecserélték.

Névtelenséget kérő katonai források úgy nyilatkoztak, a kormány arra készül, hogy újraindítja a tárgyalásokat a dzsihadista szélsőségesekkel. Legutóbb ilyen titkos egyeztetésekre 2020 körül került sor az elnökválasztás előtt, akkor pár hónapra valóban megszűntek a támadások.

Helyi lakosok úgy vélik azonban, hogy már késő tárgyalni, a dzsihadisták lényegében lerohanják az egész országot: hatalmas területeket vontak már ellenőrzésük alá, ahol kitűzték zászlajukat, és bevezették az iszlám törvénykezést (saría).

A tüntetők egy része azért is demonstrált, hogy szolidaritását fejezze ki a szomszédos Mali lakosai iránt, miután a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) január elején úgy döntött, büntetőintézkedésekkel sújtja az országot azért, mert az ideiglenes kormány nem hajlandó rövid időn belül választásokat tartani.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármashatárán fekvő térségben rendszeresen követnek el gyilkosságokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista szélsőségesek. Az erőszakos cselekményekben emberek ezrei haltak meg és mintegy másfél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

hirado.hu - MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó