Sepsiszentkirályon átadták a megújított unitárius templomot
2021. december 5. 21:10

Az erdélyi Sepsiszentkirály felújított unitárius temploma 2021. december 4-én. A 15. században épült templom a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával újult meg a Rómer Flóris Terv keretében. MTI/Kátai Edit

A Sepsiszentgyörgy közelében fekvő Sepsiszentkirályon vasárnap átadták a magyar állam támogatásával megújított unitárius templomot - számolt be a Székelyhon.ro portál.

A felújítás során a 15. században épült templom például a támpillérek, a torony vakolata újult meg a magyar kormány Rómer Flóris tervének támogatásával. Elkészült a templom villámvédelme és a környék tereprendezése is.

Furu Árpád, az unitárius egyház építész szakértője felidézte, a templom szerkezetét, belső részét 2010-2011-ben újították fel a bukaresti művelődési tárca támogatásával. A munkát a magyar kormány 21 millió forintos támogatásával, Kovászna Megye Tanácsának segítségével sikerült teljesen elvégezni.

Kovács István püspök elmondta, pályája kezdetén e templomban szolgált. Arra is kitért, hogy mintha a téboly ütötte volna fel a fejét Európában, egyesek a kereszténységet próbálják kilúgozni. Úgy vélte: ilyen körülmények között felértékelődnek a templomok, és ezt ismeri fel a magyar kormány, amikor a templomok felújítását, a keresztény egyházakat támogatja.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a templomfelújítások, az épített örökség mentése mellett, értékválasztást is jeleznek. Dicséretesnek tartotta, hogy amikor nyugaton hátat fordítanak a keresztény hagyománynak, és úgy tesznek, mintha lehetne gyökerek nélkül élni, akkor a Kárpát-medencében, Erdélyben, Székelyföldön olyan magyar közösség él, amely a hagyományra építi a jelent és alapozza a jövőt.

A magyar kormány templomfelújítási programja keretében a Kárpát-medencében 1800, Erdélyben 262 templom nyeri vissza egykori pompáját - mondta Farkas Balázs konzul, hangsúlyozva, hogy aki épít, felújít, több nemzedékben gondolkodik.

Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója ünnepi beszédében rámutatott, a magyar kormány a kövek felújításával a közösségeket, a gyülekezeteket is támogatja, arra kérte a sepsiszentkirályiakat, hogy töltsék meg a templomot.

MTI
Címkék:
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó