Popovics Béla helytörténész előadása a Munkácsy Mihály Magyar Házban
2021. december 3. 22:06

A helytörténész többek között kiderítette, hogy a várost övező melyik hegyről készültek a híres Feszty-körképhez felhasznált vázlatok.

 Kép: Bunda Szabolcs

Aki életében legalább egyszer hallotta Popovics Béla helytörténész előadását szűkebb pátriánkról, annak kultúrtörténeti vonatkozásáról, bizonyára egész életre szóló élményben volt része. A munkácsi születésű tanár úr ugyanis nem csupán alapos, mindenre kiterjedő tudásával nyűgözi le a hallgatóságot, hanem határtalan lelkesedésével is. amelynek bűvkörébe kerülve magunk is elfogadjuk és hittel valljuk a kárpátaljai lokálpatrióta ars poetikáját, amely így hangzik: a Teremtő nagyszerű helyre küldött bennünket azzal a nemes céllal, hogy valamennyi Kárpátalján található szellemi-kulturális értéket számba vegyünk, és azokat lehetőleg hiánytalanul átadjuk az utánunk jövő nemzedékeknek. Mindezt a tájékozottságot és lelkesedést megtapasztalhatták mindazok, akik a Munkácsy Mihály Magyar Házban részt vettek Popovics Béla Baranglolások a Kárpátok alján című előadásán, amelyet hatalmas érdeklődés övezett.

Az alkalom első részében olyan híres, munkásságukkal Munkácshoz szorosan kötődő magyarokról volt szó, mint a világhírűvé vált festő, Munkácsy Mihályról, a mártírhalált szenvedett, néhány évvel ezelőtt boldoggá avatott Romzsa Tódor gögögkatolikus püspökről.

Popovics Béla beszámolt arról, hogy kutatásainak eredményeképpen sikerült kideríteni, hogy a várost övező melyik hegyről készültek a híres Feszty-körképhez felhasznált vázlatok.

A vetítőképes előadás során a jelenlévők számos érdekes fotót tekinthettek meg az Árpád-vonal még megmaradt bunkereiről, a kárpátaljai fatemplomokról, Munkács régi utcáiról, illetve a város nevezetes épületeiről, valamint a munkácsi várról, a podheringi emlékműről, a Rákóczi-kastélyról.

Popovics Béla helytörténész előadása a Munkácsy Mihály Magyar Házban

Az együttlét hangulatát emelte Popovicsné Palojtay Márta emlékezetes versmondása, aki néhány Radnóti Miklós-költeményt adott elő.

Az előadás előtt Korolyova Erzsébet a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke egy több mint 100 éves zászlót adott át a Munkácsy Mihály Magyar Háznak.

A zászlón Munkács címere (Szent Márton a lovas szobron) másik oldalán Magyarország címere látható.

A zászlót a munkácsi Gajdos család ajánlotta fel a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének, akik úgy gondolták, hogy méltó helye a Magyar Házban lehet ennek a zászlónak.

Eszenyi Gábor 

karpatinfo.net
Címkék:
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó