Hágában kurd tüntetők betörtek a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet székhelyére
2021. december 3. 17:16

A holland fővárosban, Hágában, a rendőrség pénteken több tucat kurd aktivistát tartóztatott le, akik engedély nélkül hatoltak be a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főépületébe, hogy a tiltakozzanak a török hadsereg által állítólagosan alkalmazott vegyi fegyverek ellen - jelentette pénteken a helyi sajtó.

It's time to reaffirm that chemical weapons must be a horror of the past – Maldives Independent

A hágai rendőrség szerint egy kurd csoport negyven-ötven aktivistájáról van szó, akik előre bejelentett demonstrációt tartottak a hágai önkormányzatnál. Az OPCW területére azonban illegálisan léptek be, ezért őrizetbe vették őket.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) csütörtökön közleményt adott ki.

gondola.hu - Szeged - Elítéltek egy, a PKK kötelékében szolgáló kurd házaspárt

Ebben azt állította, hogy Törökország ismételten vegyi fegyvereket vetett be észak-iraki kurd célpontok ellen, és felkérte OPCW-t a vélelmezett helyzet kivizsgálására.

Ankara cáfolta, hogy vegyi fegyvereket használna a PKK-val fennálló konfliktusában. A PKK-t egyébként többek között az Egyesült Államok, Törökország és 2002 májusa óta az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Törökország az elmúlt években számos alkalommal indított határon átnyúló támadást a PKK észak-iraki bázisai ellen. A szervezet 1984 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal háborúban áll Törökországgal. A konfliktusban eddig több tízezren veszették életüket.     

MTI
Címkék:
 • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
  A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
 • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
  Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
 • Magyarország nem fordulhat vissza
  Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó