Azték oltárra bukkantak a mexikói fővárosban
2021. december 1. 20:14

Azték oltárra és egy emberi hamvakat tartalmazó edényre bukkantak a mexikói főváros központjában - adta hírül a BBC hírportálja.

Archaeologist Ximena Castro poses in front of the excavated altar

A szakemberek szerint a 16. századi oltár egy azték család otthonának udvarán állhatott, a halottak előtti tisztelgésre használhatták.

A pot with human ashes, part of an altar unearthed by archaeologists at a plot near Plaza Garibaldi in downtown Mexico City, is seen in this photo distributed to Reuters by the National Institute of Anthropology and History on November 30, 2021
   
Az azték birodalom fővárosa, Tenochtitlán spanyol meghódítása utáni időkben állíthatták fel. Tenochtitlán elfoglalása jelentette az azték birodalom végének kezdetét.

An anthropomorphic figure is held by an archaeologist, part of an altar unearthed by archaeologists at a plot near Plaza Garibaldi in downtown Mexico City
   
Az oltárt négy méterrel a föld alatt találták. Mara Beccerra régész szerint a ház lakói el akarták rejteni azt a spanyol hódítók elől. Beccerra úgy véli, hogy a lakók a Mexikói-völgyben őshonos emberek lehettek, akik az azték birodalmat alapították.

An archaeologist shows incense burners, part of an altar unearthed by archaeologists at a plot near Plaza Garibaldi in downtown Mexico City, in this photo distributed to Reuters by the National Institute of Anthropology and History on November 30, 2021.
   
Az oltáron találtak egy edényt emberi hamvakkal és 13 tömjén füstölőt, amelyet a szertartásokhoz használhattak.
   
A leletre még augusztusban bukkantak a régészek, de a mexikói antropológiai és történelmi múzeum (Inah) kedden jelentette be a felfedezést, azután, hogy a régészek három hónapig tanulmányozták a helyszínt.

Képek: bbc
 

MTI
MTI Hírfelhasználó