Erősödött a forint a jegybanki kamatdöntésre
2021. november 30. 19:33

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden a kamatfolyosó két szélének emeléséről hozott jegybanki döntést követően, amely további mozgásteret teremtett a monetáris szigorításnak. Az eurót a kora reggeli 367,33 forint után 364,62 forinton jegyezték este hét órakor.

A monetáris tanács a kamatfolyosó két szélének emelését és aszimmetrikussá tételét jelentette be kedden. Eszerint december 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelte. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentése indoklásában leszögezte, hogy elsődleges célja az árstabilitás biztosítása.
   
Elemzők felhívták rá a figyelmet, hogy a múlt héten az egyhetes betéti tenderen a kamat már 2,9 százalékra emelkedett, és ezzel megközelítette a kamatfolyosó felső szélét, amely effektív korlátot jelent, így az MNB ezen a héten csütörtökön a mostani döntés nélkül már nem tudott volna érdemben szigorítani. A legújabb lépés tehát további mozgásteret nyit a monetáris politika számára; várakozások szerint minimum 30 bázispontos emelést hajt majd végre a jegybank.
   
A forint kora reggeli árfolyamához képest este hét órára 0,7 százalékkal állt erősebben az euróval, 0,8 százalékkal a dollárral és 0,6 százalékkal a svájci frankkal szemben.
   
A dollár jegyzése 324,82 forintról 322,19 forintra csökkent, a svájci franké pedig 352,47 forintról 350,20 forintra ment le estére.
   
A forint a múlt héten állította be idei leggyengébb árfolyamát mindhárom devizával szemben. Az euró legmagasabb jegyzése 372,13 forint, a dolláré 330,95 forint, a svájci franké pedig 354,69 forint volt. A forint azóta 2,0 százalékkal erősödött az euróval, 2,6 százalékkal a dollárral és 1,3 százalékkal a svájci frankkal szemben.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó