Erősödött a forint a jegybanki kamatdöntésre
2021. november 30. 19:33

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden a kamatfolyosó két szélének emeléséről hozott jegybanki döntést követően, amely további mozgásteret teremtett a monetáris szigorításnak. Az eurót a kora reggeli 367,33 forint után 364,62 forinton jegyezték este hét órakor.

A monetáris tanács a kamatfolyosó két szélének emelését és aszimmetrikussá tételét jelentette be kedden. Eszerint december 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelte. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentése indoklásában leszögezte, hogy elsődleges célja az árstabilitás biztosítása.
   
Elemzők felhívták rá a figyelmet, hogy a múlt héten az egyhetes betéti tenderen a kamat már 2,9 százalékra emelkedett, és ezzel megközelítette a kamatfolyosó felső szélét, amely effektív korlátot jelent, így az MNB ezen a héten csütörtökön a mostani döntés nélkül már nem tudott volna érdemben szigorítani. A legújabb lépés tehát további mozgásteret nyit a monetáris politika számára; várakozások szerint minimum 30 bázispontos emelést hajt majd végre a jegybank.
   
A forint kora reggeli árfolyamához képest este hét órára 0,7 százalékkal állt erősebben az euróval, 0,8 százalékkal a dollárral és 0,6 százalékkal a svájci frankkal szemben.
   
A dollár jegyzése 324,82 forintról 322,19 forintra csökkent, a svájci franké pedig 352,47 forintról 350,20 forintra ment le estére.
   
A forint a múlt héten állította be idei leggyengébb árfolyamát mindhárom devizával szemben. Az euró legmagasabb jegyzése 372,13 forint, a dolláré 330,95 forint, a svájci franké pedig 354,69 forint volt. A forint azóta 2,0 százalékkal erősödött az euróval, 2,6 százalékkal a dollárral és 1,3 százalékkal a svájci frankkal szemben.
 

MTI
Címkék:
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó