Potápi: Magyarország nem engedi el a kárpátaljai magyarság kezét
2021. november 30. 16:36

Magyarország nem engedi el a kárpátaljai magyarság kezét, és folytatja támogatását - mondta a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára a Kárpátaljai mentorprogram nyitórendezvényén, amelynek a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biztosított helyszínt.

Ukrajnából való kitiltása miatt Potápi Árpád János online köszöntötte a résztvevőket.
   
Magyarország az elmúlt tizenkét évben nem engedte el a kárpátaljai magyarság kezét, amely minden nehézség ellenére "folyamatosan érezheti, hogy a magyar kormány és Magyarország is kiáll mellette" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a most induló mentorprogram is bizonyítéka ennek.
   
A szülőföldön való boldoguláshoz kellettek azok a szimbolikus jelentőségű jogszabályok, amelyek 2010 és 2014 között születtek, "amelyek lehetővé teszik, hogy a kárpátaljai magyarság, de a világ magyarsága is újra közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon" - mondta.
   
Azóta a gazdaságpolitika a nemzetpolitikában is jelen van. A külhoni gazdaságfejlesztési programok sorában Kárpátalja a második volt. A programoknak is köszönhetően a kárpátaljai vállalkozások sok esetben életerősebbnek, kitartóbbnak bizonyultak a többi kárpát-medencei régióban működő társaikhoz képest - mondta Potápi Árpád János.
   
A mentorprogram fő üzenete az, hogy "nem engedjük el egymás kezét, akár nemzetrészekről, akár vállalkozásokról legyen szó" - közölte a nemzetpolitikai államtitkár.
   
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke ugyancsak online kapcsolódott be a rendezvénybe, és emlékeztette a jelenlévőket, hogy egy éve kommandósok bevetésével tartott házkutatást az ukrán titkosszolgálat az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központhoz köthető intézményekben, és emiatt továbbra sem tanácsos hazatérnie.
   
A KMKSZ elnöke kiemelte, hogy az Egán Ede Alapítvány pályázatainak köszönhetően több ezer kárpátaljai magyar vállalkozó jutott térítésmentes gazdaságfejlesztési támogatáshoz az elmúlt öt évben, ami döntő szerepet játszott szülőföldön-maradásukban.
   
Barta József, a KMKSZ alelnöke rámutatott, hogy a kárpátaljai gazdaságfejlesztés sikeréhez a magyar kormány támogatásán kívül szükség van egy lebonyolító szervezetre, amely adott az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ révén, valamint megfelelő vállalkozói közegre, amelynek fejlesztéséhez hozzájárul majd a mentorprogram.
   
A mentorprogram 2019-ben indult a Vajdaságban, egy évvel később Erdély is csatlakozott hozzá. Idén minden külhoni magyar régió bekapcsolódik a programba. A mentorhálózat tevékenységében csaknem 500 magyar vállalkozó vesz részt.
 

MTI
Címkék:
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó