A komáromi kórház hálás a véradóknak
2021. november 29. 23:59

A világjárvány ellenére a komáromi kórház sikeresen szerepelt a Diákvércsepp (©tudentská kvapka krvi) nevű akcióban, amit a Vöröskereszttel együtt szerveztek. Az elmúlt hónapban közel háromszáz önkéntes véradó jelentkezett, közülük mintegy százan komáromi és ógyallai középiskolák diákjai és a Selye János Egyetem hallgatói voltak.

A diákvéradás kiemeli annak a fontosságát, hogy minél fiatalabb korban kezdjünk el rendszeresen vért adni, átérezve a rendelkezésre álló elegendő vérmennyiség fontosságát. Az esemény az önkéntes véradók előtt is tiszteleg, akik emberek életét menthetik meg.

Habár a mostani időszak nem igazán kedvez a véradásnak, de az önkéntesek megértik, hogy a sérülések, napi műtétek vagy súlyos diagnózisok nem várhatnak, a legértékesebb folyadéknak minden nap rendelkezésre kell állnia a kórházakban.

A kórház közleményében háláját fejezte ki a véradóknak, hogy nem közömbösek mások sorsa iránt.

„Nagyon örülök, hogy a diákok és a fiatalok is veszik a bátorságot, és eljönnek vért adni, mert ez az értékes folyadék mindig hiánycikk. A vér nagyon fontos a betegeink számára, legyen szó daganatos betegségben szenvedőkről, műtétek után lábadozókról, vagy súlyos sérültekről. Az ő nevükben is köszönjük mindenkinek, aki eljött vért adni” – mondta dr. Radi Enikő, a kórház hematológiai és transzfúziós osztályának vezetője. „A húsz év alatti donorok nagy csoportja rendszeresen ad vért, aminek nagyon örülünk. Százhárman vettek részt az idei diákvéradáson, a kórház 51,5 liternyi vérhez jutott, ami 103 egység vörösvértestet és 103 egység plazmát jelent” – tette hozzá a szakember.

LB/Felvidék.ma/sajtóközlemény 

felvidek.ma
Címkék:
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó