Ausztria elfogott tizenöt embercsempész bűnözőt
2021. november 27. 20:11

Tizenöt embercsempészt fogtak el Ausztriában az elmúlt napokban, akik több mint hétszáz migránst szállítottak illegálisan a szerb-magyar határról a Felvidéken és Csehországon át Ausztriába - közölte Alsó-Ausztria tartomány rendőrsége szombaton.

A hatóságok tizennégy járművet, valamint telefonokat és több ezer euró készpénzt is lefoglaltak. Az autókat Ausztriában és Magyarországon vásárolták, és Magyarországon helyezték forgalomba őket.
   
A bűnözők fejenként 4000-5000 euróért (körülbelül 1,5 -1,8 millió forintért) szállították utasaikat. A csempészek összesen több mint 2,5 millió eurót (920 millió forintot) kereshettek szíriai, libanoni és egyiptomi ügyfeleiken, akik végső úti célja Németország volt.
   
A hatóságok úgy tudják, hogy egyszerre 12-15 embert zsúfoltak be sötétített ablakú furgonokba, amelyek hátsó üléseit eltávolították.
   
Az alsó-ausztriai rendőrség elmondta: a múlt hónapban indított nyomozást a moldovai, ukrajnai, lengyel és üzbég állampolgárokból álló csempészcsoport ellen. A tizenöt bűnözőt közúti ellenőrzések és egy bécsi hotelben tartott razzia során fogták el november közepén. A csempészek mindegyike megpróbált elmenekülni.
   
A bűnözőket hazájukban toborozták a csempészésre. A közösségi médiában megjelent hirdetésekben sofőrmunkára kerestek bűnözőket havi 2-3 ezer euróért (hétszázezer-egymillió forintért).
   
Idén már legalább 337 embercsempészt fogtak el Ausztriában, míg 2020-ban 311-et.

MTI; Gondola
Címkék:
MTI Hírfelhasználó