Felére csökkent Klaus Iohannis román államfő bizalmi indexe
2021. október 27. 22:24

A romániai kormányválság kirobbanását követően egy hónap alatt felére csökkent, 14 százalékra esett vissza Klaus Iohannis államfő bizalmi indexe egy szerdán közzétett friss felmérés szerint.

Az Avangarde közvélemény-kutató intézet októberi adatsora szerint Florin Citu ügyvivő miniszterelnökben, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökében a megkérdezettek alig 7 százaléka bízik, míg egy hónappal korábban még 14 százalékos, áprilisban pedig - az államfővel azonos szinten - 29 százalékos volt a bizalom iránta.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által rendelt közvélemény-kutatás szerint a politikusok népszerűségi rangsorát a baloldali párt tisztségviselői vezetik: a párt kormányfő-jelöltje, a koronavírus-járvány idején szakértőként sokat szereplő Alexandru Rafila szenátor, mikrobiológus bizalmi indexe 30, Marcel Ciolacu PSD-elnöké pedig 25 százalékon áll.

A jobboldal leghitelesebbnek tartott politikusa jelenleg Emil Boc kolozsvári (PNL) polgármester 24 százalékkal. A rangsorban negyedik Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár 23, őt követi 20 százalékkal George Simion, az oltásellenes, vírustagadó szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke.

A jobboldali vezetőkbe vetett bizalom visszaesése a pártok támogatottságában is megmutatkozik. A PNL-re - amely a tavaly decemberi parlamenti választásokon kudarcként élte meg 26 százalékos eredményét - most a megkérdezettek alig 17 százaléka adná a voksát. A kormányból kilépett volt koalíciós partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tavaly december óta két százalékpontot rontott: most 13 százalékon áll.

A két éve ellenzékben lévő PSD-re immár a megkérdezettek 40 százaléka szavazna. A szociáldemokraták már a tavaly decemberi parlamenti választásokat is megnyerték 29 százalékkal, de - vállalható szövetségesek híján - akkor nem tudtak kormánytöbbséget gyűjteni maguk köré.

A koronavírus-járvány minden korábbinál súlyosabb negyedik hulláma és a politikai válság közepette a szélsőségesnek tartott AUR is erősödött: a tavalyi választásokon 9 százalékos támogatottsággal meglepetésszerűen parlamenti képviselethez jutott nacionalista pártra most a megkérdezettek 14 százaléka szavazna.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) öt százalékon mérte októberben az Avangarde.

MTI
Címkék:
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó