Tuskot favorizálja a lengyel ellenzék
2021. október 23. 12:34

A volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Donald Tusk az egyetlen pártelnökjelölt a fő lengyel ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform (PO) szombati tisztújító szavazásán.

Platforma Obywatelska | Logopedia | Fandom

Az alsóbb szintű pártstruktúrák vezetőit is választó PO-párttagok délelőtt 10 órától este 18 óráig adják le szavazataikat a 240 regionális irodában felállított választóbizottságoknál. Az eredményeket szombaton késő este vagy vasárnap reggel hirdetik meg.
   
A pártelnöki posztra egyedül Tusk pályázik, miután a lehetséges főriválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke, lemondott jelöltségéről.
   
Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg egyik alelnökének, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Tusk akkor a PO erősítését ígérte a következő, 2023-ban esedékes lengyel parlamenti választások előtt. Bejelentette egyúttal, hogy hónapokon belül távozik a EPP elnöki posztjáról. A pártcsalád új elnökét tervek szerint jövő áprilisban választják meg.
   
Szombat délelőtt Tusk a lengyel balti-tengerparti üdülővárosban, Sopotban rendezett sajtókonferenciáján közölte: előző nap hazatért az EPP értekezletéről, Brüsszelben ez alkalomból megvitatta az Európai Unió (EU) vezető politikusaival a lengyel jogállamisági helyzetet is. Aláhúzta: Európát védeni kell a fenyegetésektől, és ő ebben az összefüggésben arra számít, hogy a lengyel kormány - "amennyiben nem a jelenlegi, akkor a következő" - egyesítő szerepet fog játszani az EU-ban.
   
A PO októberben átlagolva 28 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a kormányzó Jog és Igazságosság támogatottsága 38 százalékon áll.
 

MTI
Címkék:
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó