Potápi: a forradalomban megjelenik a magyar nép mindenkori akarata
2021. október 22. 19:19

Az 1956-os forradalom eseményeiben megjelenik a magyar nép mindenkori akarata - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Dombóváron, a forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának előestéjén rendezett megemlékezésen.

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a város 56-os emlékművénél mondott beszédében hangsúlyozta, 1956 viszonyítási pont lett a magyar történelemben, a forradalomhoz való hozzáállás sokat elárul az egyén nemzethez való viszonyáról.
   
A forradalom 50. évfordulóján történteket felidézve azt mondta, "2006 október 23-án újra békés tüntetők vére folyt a pesti utcákon. "A baloldali kormány megismételte Kádár János árulását, a hatalmat választotta a nép ellenében" - fogalmazott.
   
Hozzátette, így kapcsolódnak 1956 bűnösei a 2006-os események felelőseihez, köztük Gyurcsány Ferenchez is.
   
2006 októbere "a rendszerváltás utáni legméltatlanabb időszak volt, az ártatlanoknak menekülniük kellett Pest utcáin, az áldozatoknak végig kellett nézniük, amint a baloldal az elkövetőket kitünteti, előlépteti vagy biztosítja a békés nyugdíjas éveiket" - mondta.
   
Hozzátette: mindez azért történt, mert a baloldal nem vállalta a felelősséget Gyurcsány őszödi beszédéért, és az azzal napvilágra került, kormányszintű hazudozásért.

"Azokat büntették, akik jogosan felháborodtak, ez a baloldali igazságszolgáltatás, ez a baloldal azóta is" - jegyezte meg.
   
Az államtitkár beszélt arról is, hogy az 1956-os harcokban több mint 2600 magyar állampolgár halt meg, és közel húszezren sebesültek meg. Annak, hogy egy "jellemzően aljas népség állt ki a szovjet rendszer mellett", biztos jele, hogy a sérülések többségét hátulról okozták - fűzte hozzá.
   
Kitért arra is, hogy Kádár János Hruscsovtól kapott megbízást a forradalom leverésére; "a hruscsovi szereposztást a szellemi utódok ma előválasztásként adják elő" - mondta Potápi Árpád János.
   
Szerinte az 56-os forradalom reménységet jelentett a környező országok magyarságának is, Erdély-szerte voltak békés megmozdulások a forradalom mellett. A harcok és az évekig húzódó megtorlások óriási fájdalmat jelentettek a nemzet számára.
   
A politikus hangsúlyozta, "az elmúlt tizenegy évben olyan Magyarországot keltettünk életre, ahol minden magyar felelős minden magyarért, határon innen és túl".
   
Kijelentette: a jövő évi választáson arról is dönteni kell, hogy "hogyan folytassuk". "Arra biztatom önöket, hogy ne forduljunk vissza, haladjunk tovább a forradalmárok által megkezdett úton egy szabad Magyarországért, ahol nemzetünk boldogulása az első, és nem a birodalmi akarat. Ne engedjük vissza a hatalomba azokat, akiknek Magyarország nem számít" - zárta beszédét az államtitkár.
   
Az ünnepségen kulturális műsorral, mécsesekkel emlékeztek az 1956-os forradalomra, és a forradalomban való részvételéért 1959-ben, 18 évesen kivégzett Mansfeld Péterre.

MTI
Címkék:
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó