Megölték az Iszlám Állam vezetőjét
2021. október 17. 23:08

Nigéria legfőbb tábornoka csütörtökön közölte, hogy Abu Musab al-Barnawi, az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartomány (ISWAP) nevű felkelőcsoport vezetője meghalt.

„Megbízhatóan megerősíthetem önöknek, hogy Abu Musab meghalt” – mondta Lucky Irabor, a védelmi vezérkari főnök az újságíróknak az abujai elnöki villában, anélkül, hogy részletezte volna – számolt be róla a France24 hírportál.

A Daily Trust című észak-nigériai napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva pedig arról számolt be, hogy al-Barnawi augusztus végén meghalt. Azt írta, hogy a különböző források különböző beszámolókkal szolgáltak arról, hogyan halt meg az ISWAP vezetője.

Al-Barnawi a fia volt a Boko Haram alapítójának, Muhammed Juszufnak, akinek 2009-es rendőrségi meggyilkolása volt az egyik kiváltó oka annak, hogy a csoport teljes körű felkelést indított Nigéria északkeleti részén.

Yusuf halála után Shekau lett a Boko Haram vezetője. Vezetése alatt a szervezet robbantásos merényleteket, gyilkosságokat és tömeges emberrablásokat hajtott végre. 2014-ben a csoport világhírnévre tett szert, amikor 270 lányt rabolt el a Chibok városában lévő iskolájukból.

2015-ben Shekau hűséget fogadott az Iszlám Államnak, de a következő évben az Iszlám Állam al-Barnawit nevezte ki nyugat-afrikai vezetőjének.

Shekau visszautasította lefokozását, és a kettő szétvált, al-Barnawi pedig az ISWAP harcosait a Csád-tó partjára költöztette, ahol ők lettek a domináns felkelők.

A nyilvánosságra éhes Shekauval ellentétben al-Barnawi visszafogottan viselkedett, tartózkodott attól, hogy videókon szerepeljen, vagy felelősséget vállaljon a támadásokért.

Idén júniusban al-Barnawi egy hangfelvételen bejelentette, hogy riválisa, Shekau meghalt, miután egy robbanószerkezetet robbantott fel, miközben az ISWAP harcosai üldözték egy csatát követően.

hirado.hu
Címkék:
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó