Menekülni már tudnak – Lloyd Austin-i öndicséret
2021. szeptember 28. 19:10

Az afganisztáni evakuálás a legnagyobb légi mentés volt az Egyesült Államok történetében, amellyel 17 nap alatt végeztek - mondta kedden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az amerikai törvényhozás felsőháza előtti meghallgatásán.

"70 000-80 000 ember evakuálását terveztük és több mint 124 000 embert mentettünk ki. A tervek szerint naponta 5000-9000 embert szállítottunk volna el az országból, de átlagosan valamivel több mint 7000-et evakuáltunk." - fogalmazott a tárcavezető. Austin arról is beszámolt, hogy az evakuálás során több mint 387 amerikai katonai repülőgép indult el a régióból, átlagosan naponta 23. "A művelet csúcspontján 45 percenként felszállt egy repülőgép" - mondta a védelmi miniszter.
   
Austin elismerte, hogy a művelet nem volt tökéletes. "Olyan sok embert és olyan gyorsan hoztunk ki Kabulból, hogy kapacitás- és szűrési problémákba ütköztünk az Afganisztánon kívüli köztes bázisokon" - tette hozzá a tárcavezető. "Mindannyian riadtan néztük a kifutópályára és a repülőgépeink után siető afgánokról készült képeket. Mindannyian emlékszünk a reptér melletti zavaros jelenetekre" - fogalmazott Austin.
   
Austin szerint a hadsereg továbbra is azon dolgozik, hogy az ott maradt amerikaiakat és afgán szövetségeseket kiszabadítsa az országból. "Továbbra is azon dolgozunk, hogy a távozni akaró amerikaiakat kihozzuk" - tette hozzá a tárcavezető, aki szerint ez már elsősorban a külügyminisztérium feladata, nem pedig a katonaságé.
   
Az amerikai törvényhozók többször is bírálták a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztrációt, amiért befejezték a hadsereg segítségével történő evakuálást, miközben még Afganisztánban maradtak olyan amerikai állampolgárok, akik el akarták hagyni az országot. A kormányt sok kritika érte azért is, mert nem tudtak pontos adatokat adni arról, hogy mennyi amerikai maradt az ázsiai országban. Hétfőn a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője azt mondta: a tárca azon dolgozik, hogy körülbelül 100 amerikai és afgán állampolgárt kimenekítsen Afganisztánból, de nem szóltak arról, hogy ez mikor és hogyan történhet meg.
   
A miniszter beszámolt arról is, hogy a Pentagon már tavasszal, számos forgatókönyvvel készült a "harc nélküli" evakuálásra. "Készen akartunk állni, és készen is álltunk" - mondta. Austin elismerte, hogy az evakuálás első két napja "nehéz volt", de - mint mondta - az amerikai csapatok 48 óra alatt helyreállították a rendet, és elkezdődött az a "óriási erőfeszítés", melynek során amerikai állampolgárok tízezreit és veszélyeztetett afgánokat mentettek ki az ázsiai országból.
   
"Segítettünk államot építeni (...), de nem tudtunk nemzetet kovácsolni" - mondta a védelmi miniszter a 20 évig tartó háborúról. Austin megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államok megfelelő stratégiát alkalmazott-e egy állandó afgán kormány "felépítéséhez" és egy "önfenntartó" afgán hadsereg létrehozásához. A tárcavezető elismerte, hogy az Egyesült Államok soha nem értette az Afganisztánban fellépő problémákat, beleértve például a korrupciót, amely aláásta az Egyesült Államok által támogatott kormány működését.
   
Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a szenátusi meghallgatáson arról beszélt, hogy ő és más katonai vezetők többször figyelmeztették a mostani kormányt és a Donald Trump volt amerikai elnök vezette előző adminisztrációt is, hogy a gyors kivonulás az afgán kormány és hadsereg összeomlásához, majd a tálibok teljes hatalomátvételéhez vezethet.
   
Milley hozzátette, hogy a Biden-adminisztráció meghallgatta a katonai vezetők véleményét, "komolyan megfontolta" azokat, azonban mégis kivonták Afganisztánból azt a 650 katonát, akikre szükség lett volna a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér, valamint a kabuli amerikai nagykövetségének biztosításához.
   
Milley kiemelte, hogy a tálibok a 2020 elején aláírt dohai megállapodásban rögzített hét feltétel közül csak egyet tartottak be. A megállapodást követően soha nem támadták az amerikai erőket, de "nem tettek maradéktalanul eleget más kötelezettségvállalásuknak" - fogalmazott a tábornok. A katonai vezető Afganisztán jövőjével kapcsolatban azt mondta: "egy újjáalakult al-Kaida (nemzetközi terrorszervezet) vagy az ISIS (Iszlám Állam nevű terrorszervezet), amelyek az Egyesült Államok megtámadására törekszenek, egy nagyon is valós lehetőség. És ezek a körülmények (...) a következő 12-36 hónapban jelentkezhetnek."
 

MTI
Címkék:
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó