Megőrizte alkotmányozó többségét az orosz kormánypárt
2021. szeptember 24. 22:50

Megerősítette az orosz Központi Választási Bizottság pénteki ülésén a múlt hétvégén megtartott választások hivatalos végeredményét, amely szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt megőrizte alkotmányozó többségét a szövetségi parlament alsóházában.

A hivatalos végeredmény értelmében az Egységes Oroszország a 450 tagú szövetségi alsóházban, az Állami Dumában 324, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21, a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumhoz jutott. Emellett egy-egy képviselője lesz a Haza pártnak, a Növekedés Pártjának, a Polgári Platformnak és bejutott a törvényhozásba öt függetlenként indult képviselő is.

A választási testület mind a 15 tagja aláírta a jegyzőkönyvet és a szavazás eredményeit tartalmazó összefoglaló táblázatokat. A bizottságban a moszkvai online szavazás végeredményét elutasító és a szabálysértések címén a hatóságokhoz 230 jogorvoslati kéréssel fordult kommunistákat képviselő Jevgenyij Koljusin különvéleménnyel élt.

A moszkvai önkormányzat, a helyi rendőrség és ügyészség figyelmeztetést adott ki, amely szerint a szombatra a választási eredményekkel szemben belvárosba tervezett tüntetést a hatóságok nem engedélyezték.  A formailag a volt képviselőjelöltek és a választók közötti találkozóként meghirdetett esemény jóváhagyását a járványhelyzetre való hivatkozással utasították el.

A kommunisták hétfőn tartottak már egy tiltakozó megmozdulást a moszkvai Puskin téren, néhány tucatnyi részvevővel. A rendőrség akkor senkit sem állított elő.

A szombatra tervezett tiltakozás mintegy harminc szervezője ellen a rendőrség adminisztratív eljárást kezdeményezett. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) felszólította a kommunistákat, hogy távolítsák el honlapjukról az akcióra vonatkozó hirdetést.

A második legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt egyébként október 3-ra is tiltakozást hirdetett meg.

Az előző egyébként ciklusban a kormányzó Egységes Oroszország pártnak 373, a kommunistáknak 42, a liberális demokratáknak 39, az Igazságos Oroszországnak pedig 23 képviselője volt az alsóházban.

A szeptember 17-19-én megrendezett szövetségi törvényhozási választással párhuzamosan voksolás erősítette meg 12 régió hivatalban lévő vezetőjét és eldőlt 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartottak.

Ellenzéki álláspont szerint a választásokat masszív csalás és hamisítás kísérte, a hatóságok szerint a jogsértések nem befolyásolták a végeredményt.

A választások megfigyelésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) nem vett részt, mert nem tudott megállapodni Moszkvával az ellenőrök számában. Az ODIHR félezer ellenőrt küldött volna, Oroszország viszont, a járványra hivatkozva, hatvanban szabta meg a keretet.

MTI
Címkék:
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó