Csetfalván szobrot állítottak a legnagyobb magyarnak
2021. szeptember 23. 00:02

Igaz, hogy amikor Széchenyi a folyami közlekedés megteremtésén fáradozott, 1847 szeptemberében itt, Csetfalván megfeneklett a hajója, ám eszméi és tervei fokozatosan megvalósultak.

 

 

Kép: Kovács Elemér

A legnagyobb magyarként tisztelt arisztokrata Magyarország megújulását, teljes modernizációját tűzte ki célul. Eszméit, tetteit másfél évszázaddal a halála után is nagyra becsüli a magyar nép. Ennek egyik fontos jele, hogy ma egy kis külhoni magyar településen állítunk szobrot Széchenyinek, hangzott el Csetfalván a szoboravató ünnepsége, Széchenyi tehát tudott egy kis falunak is olyat adni, egy kis faluért is tudott olyat tenni, hogy a község úgy érezze: tartozása van a nagy magyar reformerrel szemben.

Az ünnepségre összesereglett szép számú közönséget Tarr Attila, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke üdvözölte, és megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak az emlékmű létrehozásához. Gergely Istvánnak a szobor alkotójának, a falu szülöttének beszámolójából kiderült, hogy szinte az egész község összefogott azért, hogy ezen a napon sor kerülhessen e megható ünnepségre.

A külföldi tanulmányútjai során a külhoni és belföldi közállapotok közötti jelentős különbségekre rádöbbenő fiatal Széchenyi hazája legtehetségesebb, egyúttal legszorgalmasabb arisztokrata hazafiai közé tartozott, kezdte ünnepi beszédét Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja. Az élet minden területén a hon javára hatni, cselekedni és alkotni akart. És tudott is. Lassan szállóigévé vált szavai ma is aktuálisak és megszívlelendők: „A múlt elesett hatalmunkból, a jövendőnek urai vagyunk”. A mai naptól Széchenyi korszakos életművével erről a szent, nemzeti emlékhelyről küldi üzenetét a XXI. századi csetfalvaiaknak, az egész kárpátaljai magyar nemzeti közösségnek. Arra buzdít, hogy tartsuk meg legnagyobb kincsünket, magyar nemzeti identitásunkat, magyar anyanyelvünket, magyar tannyelvű iskolarendszerünket. Legyünk a jövendőnek urai, kitartó munkálkodással, tevékeny jobbító akarattal olyan gazdasági és infrastrukturális viszonyok megteremtésével, amely lehetővé teszi a magyar emberek szülőföldön maradását.

Széchenyi hatalmas munkát végzett a haladás érdekében, mutatott rá Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke. Íme néhány példa: irányította az Al-Duna szabályozását, indítványozta és részt vett a Lánchíd építésében, így segítve elő Pest-Buda fővárossá emelését, megteremtette a Magyar Tudományos Akadémia alapjait stb. Írásaiban sürgette, hogy mihamarabb végre kell hajtani Magyarország társadalmi-gazdasági átalakítását, hisz a haladás a legnagyobb gátja a nemesség kiváltságrendszere, a jobbágyság röghöz kötöttsége. Számos tőle származó idézettel jellemezhetjük sokoldalúságát, áldozatkészségét, kitartó gyakorlati munkásságát, a magyar nép iránti elkötelezettségét. „Dolgozni és munkálni kell naponta szüntelen” – fogalmazott egyik írásában. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn” – jegyzi le egy másik cikkében.

A szobor leleplezését, megáldását és megkoszorúzását követően a megújult közösségi ház épületében a helyi Móricz Zsigmond Kulturális Központ növendékei adtak színvonalas műsort.

Kovács Elemér

karpatinfo.net
Címkék:
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó