Restaurálni viszik Mihály arkangyal szobrát a pozsonyi Mihály-kapu tornyáról
2021. szeptember 22. 23:01

Több mint 250 év elteltével hétfőn lekerül a Mihály-kapu tornyáról Mihály arkangyal szobra, mivel az egész épületet felújítják és a szobrot is restaurálják. A műalkotást a Régi városházára viszik, átszállítását a járókelők is figyelemmel kísérhetik.

Kép: tasr

„Igazán kivételes alkalom közelről látni egy olyan szobrot, melyet a 18. század közepe óta nem mozdítottak el a helyéről, a több mint 50 méter magas torony tetejéről. Déli 12 órakor a Mihály-kaputól a Mihály utcán és a Nyerges utcán át viszik a Fő térre és a Régi városházára” – tette közzé az óvárosi önkormányzat.

A Mihály arkangyalt ábrázoló szobrot 1758-ban alkotta meg Eller Péter pozsonyi rézműves.
A Mihály-kapu felújítása nyáron kezdődött és 18 hónapig tart, restaurálják az épület összes szobrát és domborművét, és a kapu feletti ólomtáblát. A munkák befejeződése után új, állandó kiállítás nyílik a toronyban.

A Mihály-kapu a város egykori védelmi rendszerének legjobb állapotban fennmaradt része. Azon három műemlék egyike, amelyet a legtöbb turista tekint meg a Pozsonyi Városi Múzeum igazgatása alá tartozó műemlékek közül.

Felvidék.ma

felvidek.ma
Címkék:
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó